Schaakwereld van weleer
een sfeerbericht
door
En wie zijn dit allemaal?

Onlangs kreeg ik van een bekende Zaanse schaker (IM) een fotoboek ter inzage en mijn oog viel eerst op een oude foto die reflecteerde aan herinneringen uit mijn vroege schaakjeugd, zo ongeveer wanneer ik met clubschaken begon.

De afbeelding is gemaakt in Wijk aan Zee, 1964.  Het drukt de tijdsbeeld uit.  Wellicht één van de weinige schakers die niet rookte.  Of heb ik dat ook mis?

 

 

En dan, een tien jaar later, 1972.  Voor mij onbekenden, maar wel tijdsbepalend.

 

Tot slot nog een laatste, een Wijkse duik in de winter van 1982 en wat zie ik daar?  Schaakhanddoeken?  Die heb ik -nog- niet!

En?  Staan hier ook “bekende”schaak(s)ers op?

 

Uit: Corus Chess tournement 1938 – 2008

 

 

 1. Olaf Ephraim

  Olaf Ephraim zei op :

  Op de foto van de frisse winterduik herken ik Arthur Schuring, veelvoudig wedstrijdleider en een jonge Yvette Nagel en John van der Wiel. De man met wie John een babbeltje maakt ziet er ook bekend uit. Hessel Kok??

 2. Avatar

  Dimitri Reinderman zei op :

  “In 1982 had een vriend van John van der Wiel hem voorspeld dat hij tijdens het Hoogovenstoernooi zijn eerste grootmeesternorm zou behalen. Van der Wiel vond dat zo onwaarschijnlijk, dat hij zei dat als dat zou gebeuren, hij in de Noordzee zou springen. Het gebeurde toch, Van der Wiel werd zelfs derde met 7½ uit 13. Na zijn ijskoude sprong in de Noordzee zei hij dat hij twee fouten had gemaakt: de weddenschap aangaan en de weddenschap nakomen.”

  De man naast John is misschien Joop Piket? En rechts volgens mij Corry Vreeken.

 3. Arno Bezemer

  Arno Bezemer zei op :

  Behalve John van der Wiel herkende ik alleen Yvette Nagel

  • Michael Wunnink

   Michael Wunnink zei op :

   Is de krullenbol links achter die mevrouw met de bril en het jonge meisje niet Jan Timman?

 4. Wim Suyderhoud

  Wim Suyderhoud zei op :

  Is dat Michail Tal, op de middelste foto?

 5. Paul van der Sterren

  Paul van der Sterren zei op :

  Het is Dragutin Sahovic, Wim. Indertijd een alom gevreesd snelschaakbeest en trouwens ook grootmeester. Zijn tegenstander is Andras Adorjan. Over diens schouder staat zijn landgenoot Zoltan Ribli mee te kijken. Ook het hoofd van WGM Maria Ivanka is (boven Adorjan) nog zichtbaar.

Reactie achterlaten