Een ander soort schaakpuzzel: retrogradeproblemen
Schaken a la Sherlock Holmes
door
Om tijdens de Corona-crisis toch nog wat aan schaken te doen, zal ik de komende tijd wat retrogradeproblemen tonen.

Retrograde? Ja, retrograde. Dat zeg ik toch! Je bent eigenlijk een soort Sherlock Holmes en moet ontdekken wat er tijdens een partij is gebeurd. Ik zal me hierbij beroepen op opgaven uit het prachtige boek “The Chess Mysteries of the Arabian Knights” van Raymond Smullyan

Om in te komen:

Wit aan zet. De vraag: is er tijdens deze partij gepromoveerd?

 1. Willem Grünbauer

  Hallo Dennis, ja, leuke problemen dit. Eerste vraag, om het spannend te maken. De laatste zet van zwart… Was dat met de koning? mmm Vanwaar dan? Dus….

 2. Wim Suyderhoud

  Wim Suyderhoud zei op :

  Hmm. Wat ik kan deduceren is dat de zwarte koning niet kan hebben bewogen omdat er geen velden zijn waar hij vandaan kan zijn gekomen. (Het bord is niet gedraaid, wat te zien is aan de coördinaten.) Dat betekent dat zwart met een ander stuk moet hebben gespeeld. Maar waar is dat stuk? Als zwart zojuist is gepromoveerd moet het gekozen stuk toch zichtbaar zijn op de 8e rij?

 3. Willem Grünbauer

  Hihi, je zit er naast, Wimmie, je zit er naast!

  Stel bij je eerste vraag eens het woord “mits…”
  “Mits” klaart wellicht de mist op!

 4. Dennis Breuker

  Tja, dat andersom denken is lastig. Immers, bij een zet terugnemen kunnen zomaar stukken verschijnen (het was een slagzet)!

  • Wim Suyderhoud

   Wim Suyderhoud zei op :

   Nu zie ik het ook. Het is niet mogelijk dat de zwarte koning van f1 is gekomen zonder een slagzet te hebben gedaan en het is niet mogelijk dat het geslagen stuk op het bord heeft gestaan zonder dat er eerder in de partij een promotie heeft plaatsgevonden. Fijn puzzeltje.

   • Sierk Kanis

    Sierk Kanis zei op :

    Het zit ‘m in de twee zwartveldige lopers.

 5. Sierk Kanis

  Sierk Kanis zei op :

  Dit is wat ik denk: de zwarte koning moet van f1 zijn gekomen, dus de laatste witte zet moet Lg1-Lf2 zijn geweest. De zwarte koning stond de zet daarvoor pat, dus moet er een willekeurig zwart stuk naar f2 zijn gekomen. De zwarte koning is via a4-b3-c2-d1-e1 naar f1 gelopen (en de witte koning heeft daarvoor plaats gemaakt). Ik zie geen reden waarom er gepromoveerd had moeten worden.

 6. Willem Grünbauer

  Tja Sierk, maar ik wel. Je hebt gelijk; de zwarte koning kan alléén via f1 gekomen zijn…. mits er tussen de toren en de koning een stuk stond. Laten we zeggen een paard, maar als het paard vertrok, kon het niet op f2 geslagen worden. Dat kan alleen met een loper.

  En…. Dus is er gepromoveerd. Zie je waarom?

 7. Sierk Kanis

  Sierk Kanis zei op :

  Hahaha! Ja ik zie het! O wat dom van me.

 8. Peter van der Vlis

  Peter van der Vlis zei op :

  Ik zou hier nooit uit mijzelf zijn opgekomen en zelfs met de uitleg kraakten mijn hersens voor ik het begreep… Geweldige puzzel! Ben benieuwd naar de volgende Dennis!

Reactie achterlaten