De zomercompetitie in Lydia is begonnen
Met (te) lange partijen
door
Vorige week dinsdag hebben we de clubavonden in Lydia hervat met de eerste ronde van een nieuwe competitie, die we voor het gemak de zomercompetitie zullen noemen. In deze competitie spelen we lange partijen - met het rapid-tempo hebben we in de afgelopen tijd meer dan genoeg partijen gespeeld. De opkomst was bijna maximaal (we kennen nog steeds een corona-quotum van 40 personen) en het voelde als vanouds! Maar het speeltempo bleek een belangrijk nadeel te hebben....

Normaal hebben we de tijd tot Driss wil sluiten, wat in de praktijk betekende dat we de deur niet zelden achter ons dichttrokken om 01:00. Nu Driss absent is, dicteert Combiwel ons dat de poorten uiterlijk om 00:00 moeten worden gesloten, anders gaat het alarm loeien gelijk de burgerwachttest op de eerste maandag van de nieuwe maand. Om 23:50 stond er vorige week nog een ingewikkeld eindspel op het bord van mijn medecursisten Paul van Beukering en Christian Visser bij de onderhoudende, leerzame en kundige schaaktrainingen van Sierk Kanis. Er stond ons niets anders te doen dan tot remise te besluiten en hals over kop het gebouw te verlaten.

Om niet nog een keer in dat sukkelstraatje te geraken, stellen we voor het restant van de zomercompetitie een nieuw speeltempo in: 1 uur en 15 minuten kloktijd met 10 seconden increment per zet. Er wordt door het bestuur momenteel naarstig gezocht naar iemand die een onderhoudende, leerzame en kundige cursus klokinstellen kan verzorgen.

Morgen ronde twee!

 1. Sierk Kanis

  Sierk Kanis zei op :

  Die problemen met die klokken toch altijd! Wel kunnen schaken maar niet een klok in kunnen stellen! Ik kan het ieder uitleggen die het graag even wil leren. Het is echt een fluitje van een cent.

 2. Angelo Spiler

  Persoonlijk denk ik niet dat de eigenlijke zoektocht er een is naar iemand die een klokinstelcursus (nieuw van Dale woord van het jaar) kan organiseren. Sierk duidt er ook al op: er is eerder behoefte aan geïnteresseerde, leergierige en kundige cursisten. Waar kennen we deze discussie van? Hier de lang vergeten pagina voor iedereen die wel een beetje verantwoordelijkheid wil nemen: http://www.caissa-amsterdam.nl/hoe-stel-je-een-digitale-klok-in/.

  • Sierk Kanis

   Sierk Kanis zei op :

   Ja, maar mensen zijn snel geintimideerd door een hoop aan informatie zoals in handleidingen staat. Je hoeft maar op een paar dingen te letten:
   – zoek op de achterkant naar de stand met Fischer manual (altijd 0, 14, of 18).
   – stel de begintijd in voor beide spelers.
   – stel de increment in voor beide spelers.

   De meest rechterknop is ‘verder’, en de knop links daarvan is ‘verhogen’. De linkerknoppen zijn hetzelfde maar de inversen, dus ‘terug’ en ‘verlagen’. Intuitief. Je moet het gewoon eens proberen i.p.v. altijd uit handen geven!

Reactie achterlaten