Winst voor Caïssa in De Laurierboom
Rik Lith Bokaal naar Caïssa
door
Het nieuwe schaakseizoen is op zondag 30 augustus begonnen met de match tegen Laurierboom/Gambiet om de Rik Lith Bokaal. In het verleden ging deze traditionele krachtmeting nog om de Prindi-cup, ter herinnering aan de legendarische Gambietpoes Prindi die vernoemd was naar Nona Gaprindashvili, de ex-wereldkampioene schaken.

Vooraf nam wedstrijdleider Theo Weijers op basis van rekenkundige modellen een kijkje in de nabije toekomst. Het zou 4½ – 6½ voor Caïssa worden. Met meer geluk dan wijsheid wist uw verslaggever als eerste daar een puntje aan bij te dragen. Al snel daarna voegde Evert-Jan Straat daar een positief resultaat aan toe na een “niet zo interessante partij” tegen Piet Ruhe. Annemarie Volkers kwam na het ruilen van veel stukken niet verder dan remise tegen neo-Caïssiaan Branco Skoric. Rob Witt raakte na onnauwkeurig spel een pion kwijt waarna Ron Nep vlekkeloos afwikkelde.

staging  Ron Nep (2116) - Rob Witt  Rob Witt (2195), 2015.09.01

Peter Hoomans kwam tegen Budi Manuri voor onoplosbare problemen te staan en moest zijn vlag strijken. In een ogenschijnlijk gelijke stand veroverde Wim Suyderhoud met een listig schaakje een loper en bracht zo de voorspelling van Theo Weijers dichterbij. Jan de Vries sleepte een punt binnen tegen een zich manmoedig verdedigende Debby Nieberg. Na een lange strijd ging zij aan vrijpionnen ten onder. Ex-Caïssa voorzitter Robbert van het Kaar voelde zich weinig op zijn gemak tegen het methodische spel van onze huidige voorzitter Abe Willemsma. “Ik hou meer van chaos”, verzuchte Robbert na zijn nederlaag. Bij de stand 3½ – 4½ waren er nog maar 21 zetten gedaan in de partij van Christian Martinello – Enrico Vroombout. Het langdurig peinzen van Enrico leverde uiteindelijk een punt op. Ook Arno Bezemer verbruikte veel tijd. Hij had Babek Tondivar opgescheept met een triple pion. Genoeg voor de winst dacht uw verslaggever, maar dat was niet zo. Arno mocht tevreden zijn met de puntendeling, zoveel werd naderhand wel duidelijk. Gastspeler Paul-Peter Theulings kreeg tegen Juan de Roda Husman de kans om zijn favoriete systeem op het bord te brengen. De stand was nog 4-6, met remise zou de voorspelling van Theo uitkomen. Helaas, de rekenkunde schoot hier tekort. Juan had weliswaar in het eindspel een loper tegen een paard, maar met een pion minder was dat onvoldoende voor remise. Met de einduitslag 5-6 kwam het imaginaire kleinood in het bezit van Caïssa.

 

De gedetailleerde uitslag:

Amsterdam, 30.8.1915

Laurierboom/Gambiet – Caïssa                                     5 – 6

Babak Tondivar – Arno Bezemer                                ½ – ½

Paul-Peter Theulings – Juan de Roda Husman           1 – 0

Ron Nep – Rob Witt                                                    1 – 0

Christian Martinello – Enrico Voombout                     0 – 1

Robbert van het Kaar – Abe Willemsma                     0 – 1

Piet Ruhe – Evert-Jan Straat                                       0 – 1

Branco Skoric – Annemarie Volkers                           ½ – ½

Budi Manuri – Peter Homans                                     1 – 0

Pieter Schmidt – Tony Lith                                        0 – 1

Rob Geukes – Wm Suyderhoud                                  0 – 1

Jan de Vries – Debby Nieberg                                    1 – 0

Reactie achterlaten