Verwarrende ontknoping in knsb klasse 4E
Wie is er nou kampioen? (Met een partijanalyse van Zhengke Zhou)
Bij het ingaan van de laatste ronde staan Caissa3, BSG2 en LSG4 gelijk qua matchpunten, dus kijken we naar de bordpunten. C3 en BSG staan daarmee boven LSG, maar wel exact gelijk. En de schrijver van dit scenario heeft juist deze twee teams in de laatste ronde tegenover elkaar gezet. Kan het spannender? Welzeker!

U raadt het al, lieve schaakvrienden, het werd 4-4. Na een harde strijd hingen de twee teams als uitgeputte boksers in elkaars armen. Als LSG wel kon winnen stonden beide strijders met lege handen! Een telefoontje naar Leiden onthulde echter dat ook LSG gelijk had gespeeld tegen het sterke Amstel1. Wat nu? Was BSG kampioen of Caissa?

De scheidsrechter van dienst wist het niet helemaal, maar in het online te raadplegen knsb-reglement staat in de kleine lettertjes dat in een dergelijk geval het resultaat aan het laatste bord van de onderlinge match moet worden weggestreept. Aan de laatste bord had C3 een nul gescoord, dus zonder dat resultaat was de uitslag 4-3 voor Caissa; wrang voor de andere teams als je bedenkt dat C3 in de onderlinge matchscore de onderliggende partij is: BSG – 3 punten; LSG – 2; Caissa – 1. Het leven is niet eerlijk en soms wint de gelukkigste.

Maar laten we wel wezen, het was een sterk seizoen van de heren Sula, Zhou, Shklovskiy, Ephraim, Trujillo, Fritschy, Bauduin, Araujo, Timmerman en ondergetekende. Avni was topscorer met 5,5 uit 7 en Evgeny scoorde achteraf gezien het meest cruciale punt (tegen Amstel bij een 3,5-3,5 stand) door een moeilijk toreneindspel overtuigend naar zijn hand te zetten. De TPR-scores spreken boekdelen: Francisco 1931, Jan 1989, Olaf 1990, Avni 2089 en Zhengke 2152.

Laatstgenoemde is speler van het seizoen wat mij betreft. Hij speelde de meeste van zijn partijen aan het eerste bord tegen op papier sterkere tegenstanders en had de geweldige score van 5 uit 7, vandaar zijn hoge TPR. Hij strijdt met open vizier en zijn partijen zijn altijd interessant. Ter illustratie zijn winstpartij uit de laatste ronde, met zijn eigen commentaar. De voertaal bij C3 was Engels, maar speciaal voor dit stuk heeft hij geprobeerd zijn analyse in het Nederlands te schrijven. Hij volgt lessen Nederlands, evenals Evgeny overigens, en wilde graag laten zien wat zijn vorderingen zijn. In zijn begeleidende mail liet hij me echter weten dat het schrijven zo tijdrovend was dat hij halverwege moest overstappen naar Engels. Aardige gozer. Leuk voor hem dat Ding de nieuwe wereldkampioen is, al moet ik zeggen dat ik hetzelfde over Evgeny had gezegd als Nepo had gewonnen.

Avatar  Ruben Piel (1998) - Avatar  Zhengke Zhou (2016), 2023.04.22

 1. Aleks Varnica

  Aleks Varnica zei op :

  Gefeliciteerd, zo kun je dus ook kampioen worden. Ik ben blij dat ik als invaller in R1 ook een bijdrage heb kunnen leveren aan dit kampioenschap;)
  In één seizoen tegelijk promoveren en degraderen (voor voor sommige teamleden dan) is sowieso knap.

 2. Sierk Kanis

  Sierk Kanis zei op :

  Geweldige partij Zhengke! Je kreeg prachtige coordinatie tussen je stukken 🙂 Gefeliciteerd met het kampioenschap!

Reactie achterlaten