Nieuwsbrief 110: De teamindelingscommissie gaat aan de slag
door

Beste clubgenoten, bij deze nieuwsbrief nummer 110.

De teamindelingscommissie gaat aan de slag!
De externe competities (SGA, KNSB) zijn praktisch afgelopen. Dat is het sein voor de teamindelingscommissie, onder leiding van Rik Salomons, om alweer aan de slag te gaan voor het seizoen 2023-24. Iedereen kan zich aanmelden voor een team, hetzij regionaal (SGA), door de week, of landelijk (KNSB), op zaterdag. In beide competities hebben we teams van 8 spelers. Heb je al een team? Dan word je automatisch benaderd door de teamleiders in de loop van mei of juni. Heb je nog geen team en wil je extern spelen? Zend een mail naar caissateams@gmail.com.

SGA
In de SGA waren nog enkele wedstrijden.. Het 2verloor van De Raadsheer 1 en eindigde als 5e in de Hoofdklasse. Zhengke Zhou en Fransisco Joao Araujo waren de winnnaars. Zhengke werd ook topscoorder en gedeeld 2e van de Hoofdklasse, samen met o.a. Ron Nep en Alje Hovenga van Caissa 1. Tobias Kabos was overall topscoorder met 5.5 uit 7. In de 4e klasse sloot Caissa 8 het seizoen mooi af door te winnen van VAS 6 met 5-3. Het team eindigde op de 4e plaats. De hele puntenmakers waren Ruben Actor, Jorge Alarcon Ramirez, Nick Simpkins en Tjerk Hoek. Ruben had een sterk seizoen als topscoorder met 4.5 uit 6 en derde in de klasse, mooi werk!

KNSB
Een mooie partijanalyse: http://www.caissa-amsterdam.nl/caissa-post/piel-zhou/

WK schaken
Het WK in Astana is afgelopen, Ding Liren is de eerste Chinese wereldkampioen schaken bij de mannen. Lang leek het erop dat Ian Nepomniachtchi met de buit er van door zou gaan. Pas laat trok Ding bij en zoals Carlsen eerder overkwam kon hij pas in het rapidgebeuren het verschil maken. Bij de vrouwen is China al langer dominant. Sinds 2016 zijn 3 Chinese dames kampioen geworden. Het spijtige is dat de overduidelijk sterkste spelers de titel hebben neergelegd (Hou Yifan en Magnus Carlsen). Het ontbreekt Magnus aan motivatie. Wat betekent dit voor de waarde van de titel? En hoe lang kan Ding de titel vasthouden?  Het schaken in India is sterk in opkomst en wordt flink gesponsord door het bedrijfsleven. In 2018 waren er 52 GMs, 5 jaar later gaat de teller over de 70. Nog niet in de buurt van Rusland maar toch, het gaat heel hard en in menig iinternationaal toernooi zijn ze toonaangevend. Het zou niet verbazen als de opvolger van Vishy Anand zich binnen enkele jaren aandient.

Interrne (13e-14e ronde)
De top 3 liet elke een half puntje liggen in deze 2 rondes, Robbert Kikkert blijft duidelijk aan de leiding. Arno Bezemer remiseerde 2x, eerst tegen Robbert en de week daarna tegen Marc Overeem. Ondergetekende had dinsdag een degelijke pot tegen Jack Blanchard die tot ver in het toreneindspel werd voortgezet.1 pion verschil mocht niet baten, het werd remise. In het spoor van de top 3 blijft Evgeny Shklovskiy goed volgen, afgelopen dinsdag won hij van Cees van den Berg. Jan Timmermman staat netjes 5e, in de 13e ronde won hij van voormalig hoofdklasser Piet van der Weide, een trouwe speler in de interne. We gaan nu de laatste 3 ronden in. Evgeniy staat duidelijk aan kop in de categorie 2050-. René Pijlman heeft een ruime voorsprong op Jildo Kalma (-1950). Jan staat aan kop (-1850), echter kort daarop gevolgd door Christian Visser, dat kan spannend worden.Tot 1650 wordt geleid door Florian Willemsen met ruime marge op Feico Zwerver. Martin Blom en Ruben Actor strijden om de Cup in de categorie -1500. Tot slot -1300, daar staat Deepayan Roy aan kop, Faan Langelaan en Sander Veter zouden hem nog kunnen inhalen. Uiteindelijk zullen de 2 winnaars van de A en B-turnus in een tweekamp bepalen wie kampioen wordt per categorie. Veel succes allemaal!

Reactie achterlaten