Nieuwsbrief 137
Martin Blom wint in Groningen
door
Carlsen does it again en het glibberige pad van de WK-cyclus

Allereerst de beste wensen voor 2024 en vooral een gezond en schaakminnend jaar toegewenst!

Nieuwjaarsreceptie 9 januari 2024
Voor wie het nog niet heeft meegekregen: Je bent dinsdag van harte welkom bij de nieuwjaarsreceptie, inloop is tussen 19.45 en 20.00 uur, je hoeft je niet aan te melden. Zie onze website voor het programma: http://www.caissa-amsterdam.nl/caissa-post/nieuwsbrief-136-uitnodiging-nieuwjaarsreceptie-9-januari/.

Chessfestival Groningen – Martin Blom
Vakanties kan je gebruiken om lekker uit te rusten, je huis eindelijk eens uit te ruimen, lekker naar de zon te gaan in een lange winter (of wintersporten) en sommigen kiezen ervoor om een lekker potje te schaken. Enkele clubgenoten waren naar Groningen getogen om de tijd tussen Kerst en Nieuwjaar wel te besteden. De clubgenoot die er uit sprong is Martin Blom, in een veld van meer dan 40 schakers werd hij eerste in een “Compact” toernooi van 5 ronden. Na 4 overwinningen (w.o. tegen Debby Nieberg) was remise in de laatste ronde voldoende voor de koppositie. Weliswaar gedeeld, scheiding 1e op weerstandspunten. De TPR is ook heel mooi (1723 bij een ELO van 1378). Gefeliciteerd Martin, grandioos gedaan!

WK rapid en snelschaken: Magnus Carlsen is de man
Magnus (we noemen hem M) heeft wederom aangetoond dat hij nog steeds de beste schaker van de wereld is. Voor de 2e maal op rij pakte M de dubbele titel. Dat is bijzonder knap in een veld van ruim 200 deelnemers, waaronder vele topgrootmeesters. Hoe doet hij dat? Het lijkt zo eenvoudig maar het is uniek. Openingsvoordeel is niet het doel, gewoon gaan staan, geen blunders maken en bijna altijd tijd voorstaan op je tegenstander. Vaak werd in een relatief gelijk staand eindspel stug door gespeeld en in de slinkende tijd van de tegenstander werd vroeg of laat de balans verbroken in het voordeel van M. Het is niet alleen de stijl, het is tevens de meedogenloze ambitie en de grondige hekel om te verliezen (dat gebeurde slechts 1 x tegen een andere M, Maxime V-L).  De jeugd komt eraan, vooral uit India, maar vooralsnog is M superieur. Waar hij niet aan mee doet, de ambitie ontbreekt om ellenlange matches te spelen, is voor de rest van het pak. Waar anderen nog in de buurt komen waren de Nederlanders kansloos in het geheel. Vermeldenswaard is een incident tussen Daniil Dubov en Ian Nepomniachtchi. In het onderling snelschaakpotje speelden de heren opzichtig remise door alleen de paarden te verzetten en werden beiden met een nul door de wedstrijdleiding beloond. Dubov eindigde op 0,5 punt van M dus de vraag is wat had gebeurd als Dubov regulier tegen Ian N had gespeeld? Zie ook https://renzoverwer.wordpress.com/2023/12/31/de-afgesproken-dolle-remise-dubov-nepo-wk-blitz-23/. Dit doet natuurlijk niets af aan de prestatie van M, laten we wel wezen.
Bij de vrouwen waren er 2 verrassingen (een winnende M is dat niet). De rapid werd gewonnen door IM Anastasia Bodnaruk (RUS, 2340) en het snelschaak door Valentina Gunina (RUS, 2437). Verrassing omdat de andere toppers met duidelijk hogere ELO’ s hun stempel niet op het geheel konden drukken, de vorm gaf daar de doorslag, we spreken hier niet over jonge, opkomende supertalenten. En wellicht is rapid en snelschaak toch net wat anders dan het reguliere schaak, vergt het andere vaardigheden zoals het karakter van M. Het is gelukkig niet zo voorspelbaar.

WK cyclus: Last minute acties hebben gewerkt voor de plaatsing kandidatentoernooi (april, Toronto)
Het is al maanden duidelijk dat er nog maar 2 plaatsen waren te verdienen van de 8 plaatsen in de “halve finale” van de WK-cyclus. Dankzij de plaatsingscriteria (een ELO-plaats en een best of X toernooien in 2023 plaats) konden in december nog allerlei acties plaatsvinden om plaatsing te realiseren. Voor Dommaraju Gukesh werd last minute in India een 7-rondig toernooi georganiseerd. Dat won hij. Alireza Firouja speelde eerste 6 partijen in een match tegen duidelijk lager gequoteerde tegenstanders. 5.5 uit 6 bleek niet genoeg. Daarna werd in een open toernooi in  de Kerstperiode (onder afzegging van het eerder besproken WK rapid-snelschaak)  de plaatsing verzekerd via 7/7 in een veld waar Alireza overduidelijk de favoriet was.  De slachtoffers waren Anish Giri en Wesley So. Hadden zij beter het spel meegespeeld of zijn de criteria wat te soepel? Ik neig naar het laatste, hopelijk komt er een andere aanpak in de toekomst. NB als Giri had gewonnen in het WK dan was hij alsnog geplaatst. Dat bleek teveel gevraagd. Er zijn overigens 3 spelers uit India van de 8: De eerder genoemde Gukesh, Pragganandhaa R en Gurathi Vidit. 2 tieners (18, 17) en een 29-jarige.

Planning komende tijd

– Nieuwjaarsbijeenkomst – 9 januari
– 15e ronde intene, laatste ronde A-turnus – 16 januari
– 1e ronde B-turnus – 23 januari

Graag tot a.s. dinsdag 9 januari!

Reactie achterlaten