Nieuwsbrief 136 – uitnodiging nieuwjaarsreceptie 9 januari
De impact van een GM in je KNSB-team
door
De interne is en blijft spannend!

Nieuwjaarsreceptie 9 januari 2024 (2 januari zijn we gesloten): Zend je Spotify wishlist!
Je bent van harte welkom bij de nieuwjaarsreceptie, inloop is tussen 19.45 en 20.00 uur. Het programma bevat 2 onderwerpen: Matthieu Guillaumond, talentvol jeugdlid en een van de drijvende spelers in Caissa 3, gaat samen met zijn trainer Paul Hummel een van zijn partijen analyseren. Tevens zal GM Paul van der Sterren een voordracht geven, het exacte thema wordt nog overdacht tussen Kerst en Nieuwjaar. Tussendoor kunnen we, met een hapje en een drankje, elkaar weer een gezond nieuwjaar wensen en vooruit blikken op de mooie resultaten die we als Caissaan in 2024 gaan realiseren. En wordt het minder mooi dan is er nog altijd de passie voor de schaaksport! PS we hebben nog geen muzikant voor deze avond kunnen strikken, ze hadden allemaal andere verplichtingen…. Als alternatief heb je de mogelijkheid om je top 3 Spotify list toe te zenden naar caissa.amsterdam@gmail.com. We zijn benieuwd! Ben je muzikant (van enig niveau;-)) en ben je niet geboekt: Dan mag je ook mailen. PS er is een piano aanwezig op het podium.

Terugblik KNSB december
Het is altijd interessant te zien hoe tegenstanders een wedstrijd tegen Caissa ervaren. De immer onderhoudende Tex de Wit, VAS-lid en cabaretier, was vlot klaar tegen het eerste en nam de nobele taak op zich om de wedstrijd te verslaan (de andere betekenis van het woord). De centrale boodschap van zijn betoog: 1. Derbys zijn onvoorspelbaar (dat heeft C1 geweten) 2. Een GM in de gelederen kan onvermoede krachten aan het team geven. De logische verklaring van het geheel, deels door Tex aangegeven: 1. De GM wint meestal gezien zijn hoog boven het maaiveld uitstekende niveau 2. Als de GM een hoog bord krijgt (hij zat op 2) schuift iedereen een bord op en 3. Er is een GM, die houdt ons allen in de gaten (dat deed hij!) en dus ga je meer gefocust en taakbewust te werk. De disclaimer is dat wij reeds jaren een GM (en we hebben er ook wel eens 2 gehad) in het team ervaren en er inmiddels aan gewend zijn. Voor VAS was het allemaal “nieuw” en het GM-effect deed zijn werk. Het jammere voor Caissa is dat deze GM, genaamd Pascal Charbonneau, toevallig aanwezig was en hoogstwaarschijnlijk alleen deze ronde kon uitkomen tegen Caissa. Lid voor 1 ronde, tenzij het dermate beviel dat hij nog even blijft hangen in het Amsterdamse. Het is vaker voorgekomen, een van de verklaringen van de niet afhoudende bevolkingsgroei in onze mooie stad (we zitten op dik 900.000). Geen competititievervalsing natuurlijk maar het verstoort enigszins de balans, van de tegenstander wel te verstaan. Aan de goede kant: Wij waarderen VAS en onderaan in 1A bungelend hadden ze het echt wel nodig. En het is ook milieuvriendelijk (een eerder aangehaald thema) om met meerdere Amsterdamse teams in de klasse aanwezig te zijn, een soort SGA-onderonsje op landelijk niveau met verplaatsing via fiets en tram. Voor wie nog trek heeft in het verslag van Tex: https://www.schaaksite.nl/2023/12/17/vas-wint-amsterdamse-kraker/.

Interne competitie
Dat de interne van Caissa niet zomaar wat schuifwerk is, van lieve vredes en herhaling van zetten zijn we niet in eerste instantie gecharmeerd, liet deze ronde mooi zien: Op 17 borden waren slechts 2 remises te noteren. Vanzelfsprekend was bij 1 van die remises ondergetekende betrokken maar niet zoals u denkt. De remise werd tot op het bot, koning tegen koning, uitgevochten. Zoals gebruikelijk deed ik wat eerder (T+ 2 pionnen tegen T+ 1 pion) een subtiel remiseaanbod echter de tijd dat tegenstanders dit in dank aanvaarden, als daar ooit al sprake van was, ligt ver in een vaag verleden. Time flies en Matvey zei “I have a look” en speelde stug door tot het vredelievende eind. Het blijft spannend, alle 3 de koplopers wonnen en kunnen nog als eerste eindigen. Inmiddels is Gertjan van der Hoeven naar de 4e plaats gekropen (of geslopen, zoals u wilt)  en zou in theorie nog kunnen winnen als de 3 anderen (Robert Kikkert, Marc Overeem en Arno Bezemer) hun laatste partij verliezen. Die kans lijkt klein maar never say never, Bond wist dat ook maar nu twijfel ik echt of hij ooit terugkomt. De finale ronde is 16 januari, komt dat zien! In diverse andere groepen is het ook nog spannend: Jule Cordes en René Pijlman (-1900), Matvey Alexandrov en Basile Berg (-1700) alsmede Sebastiaan van Zomeren en Hugo Sommer (-1300) staan allen dicht bij elkaar.

SGA-competitie
Bij deze een verslag van Kees Sterrenburg, waarvoor dank! Caissa 3 (2A) werd twee jaar geleden kampioen in de eerste klasse van de SGA. We mochten naar de hoofdklasse, maar die mogelijkheid hebben we voorbij laten gaan. Vorig jaar speelden we in diezelfde eerste klasse. Met min of meer hetzelfde team. Tegen voornamelijk dezelfde tegenstanders. Toen degradeerde dat kampioensteam. Snap jij het nog? Nu zit het team- al jaren onder aanvoering van Coen Venema- in de tweede klasse. We hebben drie keer gewonnen. Zoals ook woensdag tegen Volenwijckers -2. De uitslag was 6 ½ – 1 ½ in het voordeel van Caissa. Vrouwe Fortuna was ons goed gezind. Het team staat gedeel bovenaan met ENPS 3, Kees heeft 3/3 en Wim Suyderhoud 2.5/3. Succes heren (de laatste 2 zinnen zijn van uw reguliere schrijver)!
In de hoofdklasse trad Caissa 2 tegen het wat sterkere Zukertort Amstelveen 1 uit (4-4) en staat 4e. Evgeny Shklovskiy en Zhengke Zhou zijn in vorm (ze wonnen ook op de KNSB zaterdag) en trokken aan het langste eind.

Planning komende tijd

– 26 december en 2 januari – gesloten
– Nieuwjaarsbijeenkomst – 9 januari
– 15e ronde intene, laatste ronde A-turnus – 16 januari

Graag tot 9 januari en nog fijne dagen toegewenst!

Reactie achterlaten