Hoe ik een vriend pijn deed die een vriend pijn deed
Fantasie in bis
door
Roel van Duijn gaf een paar weken geleden gehoor aan de wens van de ledenvergadering om meer partijen met elkaar te delen op de site. Hij had zijn vriend Arno Bezemer verslagen met het Van Duijngambiet en ik vond het een genot om zijn partij na te spelen. Inmiddels hebben ook Peter Doggers, Enrico Vroombout en de altijd actieve Willem Grünbauer prachtige partijverslagen gepost die mij de moed geven om ook een duit in het zakje te doen. En wie weet, misschien geeft het de redactie van CaissaNieuws een zetje om spoedig met een nieuwe editie van ons clubblad op de proppen te komen. Er is weer volop materiaal voor de Partij van het Kwartaalrubriek!

Ik ben zo vrij om Roel van Duijn tot mijn schaakvrienden te rekenen. Ik bewonder zijn veelzijdigheid en wij delen naast onze liefde voor het schaken een levenslange liefde voor de muziek van Chopin. Hij kan een keur aan mooie stukken van deze componist spelen en doet alles uit het hoofd. Als hij in Lydia is, speelt hij er altijd een paar op de piano die daar op het podium staat. Ik kan zelf twee eenvoudige préludes uit het hoofd, en een paar nocturnes van papier spelen, maar dat is kinderspel vergeleken bij Roels repertoire. Hij had afgelopen dinsdag de moeilijke Fantasie in F mineur gespeeld en ik vertelde hem dat ik onder de indruk was van zijn vingervlugheid. Misschien dat ik hem daarmee mild stemde, want toen wij begonnen aan onze onderlinge schaakpartij kreeg ik veel beter spel dan je op grond van de krachtverhouding zou verwachten.

Wim Suyderhoud  Wim Suyderhoud (0) - Roel van Duijn  Roel van Duijn (0), 2019.10.08

Coda:

“There ain’t nothing like a friend
Who can tell you you’re just pissing in the wind”

Ik moest denken aan deze regels van Neil Young. Neem ze niet te letterlijk, ik heb beslist geen kritiek op Roel. Maar vriendschap krijgt een ironische lading als je aan gene zijde van het schaakbord zit. Ik heb onverminderd veel bewondering en respect voor mijn beroemde schaakvriend, maar ik kan niet zeggen dat ik het vervelend vond om van hem te winnen.

Tot slot nog een muziekgrapje waar een leerling me onlangs op trakteerde:
What do you get when you throw a piano down a mineshaft?
A flat miner.

Reactie achterlaten