Goed begin voor Caissa
Tony Lith
door
Na maanden waarin normaal schaken niet meer mogelijk was en in bepaalde gevallen waarschijnlijk zelfs strafbaar, verheugden eind augustus 14 Amsterdamse schakers zich op de mogelijkheid om eindelijk weer eens op een normale manier te kunnen schaken. De traditionele wedstrijd om de Rik Lith Bokaal waarmee het nieuwe schaakseizoen begint, bood daartoe de mogelijkheid.

Dit keer begon de match met een rituele handwassing waarmee de aanwezigen meenden het dreigende virus te kunnen bezweren. Wedstrijdleider Theo Weijers keek op rekenkundige grondslag in zijn glazen bol en dacht de einduitslag te kunnen voorspellen. Het zag er goed uit voor het thuisteam! Hij verraste de deelnemers met het tonen van de Prindi-cup, het lang verloren gewaande souvenir uit de vorige eeuw dat tot zijn eigen verbazing al die jaren in zijn eigen huis was opgeborgen. Dit was de voorloper van de Rik Lith Bokaal die in het verleden vaak aan de Bloemgracht de inzet was van de traditionele krachtmetingen tussen Gambiet en Caïssa.

Debby Nieberg wees dit keer als eerste Caïssa de weg naar de winst. Weliswaar moest ze tegen Jan de Fries een elo-kloofje overbruggen maar dat imponeerde haar niet. 1-0 voor Caïssa! Ook Paul Schipper werd tegen Dennis Brouwer met een elo-kloofje geconfronteerd. “O jee, deze is echt goed!” flitste het door zijn hoofd toen hij zijn eerste zet deed. Inderdaad voerde Dennis de symmetrisch begonnen partij soepel naar de winst. Abe Willemsma wist tegen Gerard Sanders een pion op de tweede rij te krijgen, waarna het een kwestie van techniek was om het punt binnen te halen. Rob Witt speelde een klassieke Koningsindiër maar kwam in tijdnood. Vreemd genoeg werd zijn tegenstander hier nerveus van zodat uiteindelijk deze in tijdnood in de fout ging. Tejo Hagen meende tegen Theo Weijers in het verre eindspel remise te kunnen bereiken. Maar Theo liet op instructieve wijze zien hoe een goede loper een paard kan domineren. Arno Bezemer kreeg van Ron Nep ruimschoots de tijd om over een winstplan na te denken. Het werd de Panov variant van de Caro Kann waarin Arno met actief spel de winst veilig stelde. Ook uw verslaggever moest tegen Steve Michel een elo-kloofje overbruggen. Met wat geluk en een beetje wijsheid slaagde hij daarin. Dit keer kwam de voorspelling van Theo Weijers dus niet uit. Eindstand 1 – 6 voor Caïssa!

Reactie achterlaten