Verslag Caïssa XII extern
Met een kuch en een nies Caïssa XII lijdt twee keer verlies.
door
Zoals elke schaakpartij bij aanvang begint met een perfecte materiële uitgangspositie van tweemaal zestien stukken.Zoals elke schaakpartij bij aanvang begint met een perfecte materiële uitgangspositie van tweemaal zestien stukken zwart en wit op een bord met vierenzestig velden en een balans tussen vriendschappelijke sportiviteit en harde confrontaties der combattanten zo begon Caïssa XII de afgelopen twee externe wedstrijden tegen Pegasus en Amsterdam –W.

 

Samen sterk

Met ons achten zittend achter een schaakbord – invallers meegerekend – draaiden onze hersenen met een regelmatig toerental gevuld met strategische – en tactische scenario’s op een voedingsbodem van hoop, verwachting en intuïtie. Met het begrip intuïtie tijdens het schaken spreekt men niet van ‘toeval’ of ‘geluk’ maar van de echte ‘inval.’ Intuïtie trekt zich niets aan van regels of theoretisch gewik en geweeg. Men doet iets of laat iets na zonder aanwijsbare bedoeling en achteraf blijkt het het enige juiste te zijn. Dat paard op e3 bevalt me niet, de loper op c4 staat goed. Achteraf zijn die intuïtieve zetten prachtig te beredeneren maar tijdens de partij…. tijdens de partij doet men slechts die zet.

Dit is in het kort in het schaakspel de delicate balans waar na hard ploeteren de balans doorslaat naar of winst of verlies.

Gekreukte notatievellen lopen vol zwarte inkt

Voor Caïssa XII, ik zal het maar meteen zeggen, klapte die balans in beide wedstrijden diep in het verlies. Zowel op 16 februari thuis als op 25 februari uit waren de uitslagen 2 tegen 6 en 1 tegen 7. Om de pijnlijke nederlagen van alle borden met de bijbehorende Caïssiaan te verslaan – zo is mijn bescheiden mening – leek mij te wreed. Zelf heb ik me op een ridicule wijze in 12 zetten in de speelzaal van A’dam-W laten onthoofden.

Het schaakgereedschap slaat om zich heen zoals een Don Quichote met de molenwieken

Vorken, penningen, dwaalsporen, overbelasting, dubbele aanvallen, matwebben, ontsnappingen aan verlies door pat en andere dirty traps….. de hele wapenuitrusting hadden wij instelling gebracht. Zelfs de wanhoopsroute van het magisch denken en de mirakelen om het tij ten goede te keren bleek niet opgewassen tegen de aanstormende schaakgolven van onze tegenstanders. Noch tegen Pegasus noch A’dam-W. bleken de tactische concepten van Caïssa XII van toepassing.

Euwe [citaat]: ‘Stragegy requires thought, tactics requires observation.’

Een goede tactiek heeft dus een goede observatie nodig. Caïssa XII had misschien wel de goede tactische wapens in het vuur liggen maar we hebben niet goed het slagveld en het strijdtoneel geobserveerd.

Waarom schaakt Caïssa XII beter dan de uitslag vertelt

Het voordeel van ons verliezers is dat dit grote verlies ons team heeft verbonden. We zijn met hetzelfde verlies verbonden. Dat had kapitein Nieberg goed gezien. Het is nu niet meer het moment om rapportage te doen van een weggegeven dame, een hangend paard, een ongedekte loper of een stoomwals van pionnen op je af te zien komen. Deze laatste twee wedstrijden heeft Caïssa XII verloren en we nemen grootmoedig ons verlies.

Het zijn de reuzen en de tovenaars van Pegasus en Amsterdam-West die ons uit de externe competitie willen duwen. Maar tegenslag en verlies lauwert juist de aanstaande overwinningsroes.

Hieronder volgt nog een grotesque uitvergroting hoe men een partij kan verliezen.

De Heer Sanders tegen Roel Polak gespeeld in de tent van het XIIe Regiment:

  1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 a6 5. Le3 Pc6 6. Le2 Pf6 7. f3 Lc5 ?? 8. Pxc6 bxc6 9. Lxc5 Da5 10. b4 Dc7 11. Dd6 Dxd6 12. Lxd6 Einde partij.

Roel Polak.

 

  1. Willem Grünbauer

    Genietend van je verslag, maar bovenal van het heroïsche verlies is de gevoerde strijd toch een morele overwinning geworden. Het gaat, ook bij het schaken, meer om de Res Extensa!

Reactie achterlaten