Caissa 7 verliest aan geen enkel bord
SGA Hoofdklasse: ENPS 1-Caissa 7
door

Caissa 7 speelt net als Caissa 6 in de hoofdklasse van de SGA. Dat is een nieuwe klasse en daar spelen behoorlijk goede, nou ja zeg maar uitermate goede schakers in. Een meester hier, een grootmeester daar. Hoge ratings. Kampioenen van een en ander. Een aantal clubs speelt met meerdere teams in die klasse. Caissa, VAS, Amsterdam West. En ook ENPS speelt met twee teams in de hoofdklasse. Eerder in het seizoen speelden wij tegen ENPS 2.

Ik kan me de wedstrijd tegen ENPS 2 nog erg goed herinneren. Die zouden wij met overwicht moeten winnen, maar het werd een nipte overwinning. Jildo Kalma (van ENPS 2) had ons een gevoelige klap kunnen toedienen, maar verzuimde dat. Waarna wij met de minimale winst van 4 ½ – 3 ½ met pek en veren Huize Lydia verlieten.

Op 8 maart speelden we tegen het veel sterkere ENPS 1. Ons team was niet gewijzigd. ENPS trad op z’n sterkst aan. Als je nipt van ENPS 2 wint mag je met een gelijkspel tegen ENPS 1 heel tevreden zijn. Nietwaar? Maar het is een gek spelletje dat schaken. Hadden we eerder ook al tegen VAS geconstateerd. We wonnen overtuigend van VAS 5 maar tegen VAS 6 moest Vrouwe Fortuna toch echt een handje helpen.

U voelt het al aankomen. ENPS werd met overmacht verslagen. Het werd 6 ½ -1 ½ voor Caissa en volgens mij was daar helemaal niks geflatteerds aan. Nirav won een strakke partij. Zijn tegenstander piepte nergens over. Angelo deed hetzelfde tegen Aran Kohler. En die piepte ook niet. Paul won in zijn gedecideerde stijl. En ook zijn tegenstander had niets te maren. Jack had net wat dieper gekeken dan zijn tegenstander en won. Misschien had hij wat sneller kunnen winnen. Maar dat is een gevalletje kniesoor.

De mooiste overwinning was misschien wel die van Okan. Als alles goed was wat hij deed, dan was hier echt sprake van grote mensen schaak. Zijn tegenstander had steeds een stuk meer maar  zat steeds in zetdwang. Dan volgt de verliezende zet vanzelf. Dat waren vijf overwinningen.

Dan de remises. Dennis-de-muur-Brouwer stond de hele partij gedrukt maar bleef stug verdedigen en perste er in een toreneindspel met een pion minder remise uit. David speelde ook remise. Terecht leek me. Dat gold ook voor mij. Ik was al na 12 zetten klaar. Of ik er geen zin in had? Jawel, maar in deze variant is het de dood, de gladiolen of zetherhaling. Ik koos voor het laatste. Met uw permissie. Gezien het programma maken we kans op een hoge klassering in deze klasse. Waarin Caissa 6 tot op heden overigens oppermachtig is.

 

ENPS 1 Caissa 7 1,5 6,5
1 Tom Bottema Dennis Brouwer 0,5 0,5
2 Peter Hoekstra Nirav Christophe 0 1
3 Francisco Hernandes Jack Blanchard 0 1
4 Ardin Bosboom Paul Hummel 0 1
5 Aran Kohler Angelo Spiler 0 1
6 Peter Nitscke Kees Sterrenburg 0,5 0,5
7 Steve Michel Okan Ozatas 0 1
8 Kees Bakker David Laan 0,5 0,5

 

Reactie achterlaten