SGA-rapidcompetitie in mei/juni 2015
Meld je team aan uiterlijk dinsdag 5 mei
door
De jaarlijkse rapidcompetitie van de SGA vindt plaats in mei/juni 2015. Dit is een korte rapidcompetitie tussen viertallen van schaakclubs in en om Amsterdam. Deelname staat open voor alle leden van Caissa (ook de KNSB-spelers).

Opzet van de SGA-rapidcompetitie

De formule is:

  • Clubteams bestaande uit 4 tot 6 spelers
  • Indeling in klassen op basis van de gemiddelde rating van de vier sterkste spelers van de teams
  • 3 avonden met voorrondes
  • 3 wedstrijden per avond met een bedenktijd van 15 minuten + 10 seconden/zet
  • De vier beste teams per klasse plaatsen zich voor de finale

Waar en wanneer?

De voorrondes worden gespeeld in drie weken vanaf maandag 25 mei. Er wordt gespeeld op verschillende avonden van de week, bij een aantal SGA-clubs en in Sporthal IJburg op het gelijknamige eiland aan de oostkant van Amsterdam.

Op welke avonden en waar de wedstrijden plaatsvinden wordt door de SGA geroosterd nadat alle teams zijn aangemeld.

De finale vindt plaats op woensdag 17 juni 2015.

Ik kan niet alle avonden

Als je voorziet dat sommige spelers van je team niet alle avonden kunnen spelen, dan kun je een team van 5 of 6 spelers opgeven. Deze mogen allemaal naar believen worden opgesteld.

De gemiddelde rating van de vier sterkste spelers geldt als gemiddelde van het team en is bepalend voor de indeling in een klasse. Wie welke rondes speelt, moet het team onderling regelen.

Naast de 4 tot 6 basisspelers kun je ook nog invallers regelen. Een invaller mag geen hogere KNSB-rating hebben dan de speler waarvoor wordt ingevallen.

Team aanmelden

Je kunt een team van 4 tot 6 spelers tot uiterlijk dinsdag 5 mei aanmelden per e-mail aan externe.caissa@gmail.com. Degene die een team aanmeldt wordt teamcaptain, tenzij hij laat weten dat een andere speler die rol vervult.

We zetten de Caissa-teams volgens de competitieregels in volgorde van gemiddelde rating van de vier sterkste spelers (op basis van de KNSB-ratings d.d. 1 mei).

In vriendenteams die voor Caissa uitkomen, mogen leden van andere SGA-clubs zitten (speelgerechtigd zijn personen die per 1 mei 2015 lid zijn van een bij de SGA aangesloten vereniging). Uiteraard moet er dan minimaal één Caissa-lid in het team zitten.

Er zijn geen kosten aan verbonden; het inschrijfgeld van de teams wordt door Caissa betaald.

Individueel aanmelden?

De ervaring van de afgelopen jaren is dat slechts enkele leden van Caïssa zich individueel aanmeldden en dat hun rating nogal uiteen liep. Het was daardoor lastig om van individuele aanmeldingen teams te vormen. Probeer bij voorkeur zelf een team te zoeken waar je je bij kunt aansluiten, of overtuig een paar schaakvrienden om een team te vormen.

Je kunt je als invaller aanmelden per e-mail aan externe.caissa@gmail.com. We zetten je dan op een invallerslijst die aan de teamcaptains wordt gegeven. Zo word je mogelijk gevraagd om nu en dan in te vallen.

Rol van de teamcaptain

Elk team heeft een teamcaptain die de praktische zaken binnen het team en rond de wedstrijden regelt:

  • Informeren van de teamleden over data en plaatsen van de wedstrijden
  • Eventueel maken van reisafspraken
  • Zo nodig regelen van invallers bij verhindering en ziekte
  • Het verrichten van kleine formaliteiten als het ondertekenen van uitslagenbriefjes

Optioneel is: het bevorderen van de eenheid en strijdvaardigheid van het team.

Wat is er veranderd ten opzichte van voorgaande jaren?

Er zijn twee belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het reglement:

  1. Er wordt gespeeld met een speeltempo van 15 minuten plus 10 seconden per zet (dit was voorheen 25 minuten zonder tijdtoevoeging). Voordeel: reglementsartikel G4 is niet van toepassing (ja, die vermaledijde FIDE-regel geldt ook bij rapid zonder tijdtoevoeging).
  2. Voor de gemiddelde teamrating wordt gekeken naar de 4 sterkste spelers (voorheen werd gekeken naar alle spelers). Een invaller mag niet sterker zijn dan de speler voor wie hij invalt (voorheen gold dat de invaller de gemiddelde teamrating niet boven een zekere grens mocht brengen). Hiermee wil de competitieleiding vermoedelijk het probleem oplossen van een team dat bij de finale sterker opkomt dan het in de voorrondes was.

Reactie achterlaten