Op dinsdag blijven schaken in clubverband?
Bonusinstructies Digitale Clubavond
door
De eerste digitale clubavond was een voorzichtig succes en daarom kunt u komende dinsdag opnieuw schaken op deze manier (buiten bereik van het coronaspook). We gebruiken de website Lichess.org. Hieronder staat een handleiding waarin u kunt lezen wat daar allemaal mee kan en hoe die functies te gebruiken.

De partijen worden overigens gewoon gegenereerd met Sevilla, maar ze tellen niet mee voor de interne competitie. Aanmelden moet als gebruikelijk tussen 19:15 en 19:45, telefonisch of per sms, bij Wim (0614927230). De paring wordt rond 20:00-20:15 op de website geplaatst (denk eraan de website regelmatig te verversen, anders ziet u geen nieuwe berichten).

Voor u kunt schaken, dient u een gratis account aan te maken op lichess.org. Dat kan met behulp van het stappenplan van vorige week (zie het eerder verschenen artikel: Vanavond schaken zonder besmettingsgevaar?)
De onderstaande BONUSINSTRUCTIES zijn om te kunnen chatten, partijen te volgen en te analyseren. Deze zijn niet per se nodig om mee te kunnen doen, maar verhogen de feestvreugde aanzienlijk!

Chatten en partijen volgen:

Persoonlijk bericht versturen: houd uw muis op de naam van een speler zonder te klikken en klik op het tekstballonetje. Tijdens de partij kunt u ook chatten in het venster links van de stelling. Deze chat is toegankelijk voor iedereen.

Partijen volgen: houd uw muis op de naam van een speler zonder te klikken en klik op de stelling (alleen zichtbaar als de persoon op dat moment een partij speelt).

 

Bericht openen: klik op het alarmbelletje rechts bovenin.

 

Analyseren:

De witspeler begint de analyse.

  • Als u wit bent volgt u nu stap 1 t/m 4.
  • Als u zwart bent volgt u stap 5 en 6.


Stap 1: U bent wit. Klik in het menu links bovenin op ‘Learn’ en dan op ‘Study’.

 

Stap 2: Klik op het plusje rechts bovenin om een studie te creëren en klik een paar keer op OK.

 

Stap 3:  Druk op ‘Member’ en dan op ‘Add members’. Typ de gebruikersnaam van de zwartspeler waar u net tegen heeft gespeeld.

 

Stap 4: Druk op het tandwieltje en dan op ‘Contributor’. Nu kunnen jullie beiden zetten uitvoeren en dezelfde zetten zien. U kunt chatten in het venster links. De analyse blijft bewaard.

 

Stap 5: U bent zwart. Klik in het menu links bovenin op ‘Learn’ en dan op ‘Study’.

 

Stap 6: Klik op ‘Studies I contribute to’ en selecteer de analyseruimte die uw tegenstander heeft opgezet.

 

Veel plezier! Als er iets fout gaat kunt u bellen naar 0648902114. Dat is het nummer van Sierk.

Reactie achterlaten