Nieuwsbrief 143
De jeugd wordt steeds sterker....
door
Caissa 2 slaat hard toe tegen Paard D4!

 Beste clubgenoten, bij deze nieuwsbrief nummer 143

Interne – 5e ronde
Dinsdag wederom een harde strijd met slechts 5 remises op 25 borden. Het was een gezellige, drukke avond met ook een SGA wedstrijd in de benedenzaal. In de interne legde Yoran Ploum (W) het vuur aan de schenen van Martin Bottema in een pionneneindspel. Martin had een klein nadeel, een dubbelpion op de d-lijn. Uiteindelijk kwam  hij goed weg met remise na nauwkeurig manouvreren, op 1 moment heeft Yarin mogelijk kunnen winnen.
Aan kop won Arno Bezemer (Z) van Matvey Alexandrov. Arno offerde een kwaliteit voor sterk paardenspel, Matvey won deze terug echter resteerde een eindspel met een nadelige pionnen structuur. Beide partijen laten zien hoe belangrijk het is om in je strategische overwegingen de structuur van je pionnen mee te nemen. Arno wordt gevolgd door Gertjan van der Hoeven (speelde extern) en Evgeny Shklovskiy (idem). Alexander Sleeckx staat mooi 5e met 100% (3/3), Yarin staat 9e.

SGA
Caissa 2 kwam dinsdag in de Hoofdklasse uit tegen Paard D4. Het team won maar liefst met 6.5-1,5 en staat daardoor 2e na VAS, voor C1, maar dat speelt dinsdag juist tegen VAS, dus wie weet hoe de vlag er dan bij staat. Een mooi resultaat voor het 2e dat wat stekelig op de 7e plaats stond. De teams staan dicht bij elkaar, velen kunnen nog kampioen worden maar ook degraderen, in ieder geval blijft het spannend.

Heb je een verslag van je SGA-wedstrijd? Mail gerust naar caissa.amsterdam@gmail.com.

De jeugd wordt steeds beter….
Het is een nachtmerrie die menig belegen schaker teistert, verliezen tegen een jonge gast die nauwelijks boven de tafel uitkomt. Onbevreesd, vooruitstrevend spel, zo snel mogelijk naar de koning en onbewust van de gevaren die de overpeinzingen van de ervaren schaker beheersen. En als je in een 9-rondig gedrocht zit, waarbij je meerdere keren tegen een jonge geweldenaar uitkomt, kan een toernooi erg lang duren, er kunnen zelfs jeugdtrauma’ s ontstaan en dan bedoel ik niet bij de jeugdige schaker…..Vooral in Oostenrijkse (Bregenz)  of IJslandse (Reykjavik) sferen en in het Zeeuwse Vlissingen is menig clubgenoot geconfronteerd met het soort van jeugdig elan dat ze liever niet op een schaakbord tegen komen. Het ultieme voorbeeld overkwam recent een 37-jarige Poolse GM, zijn 8-jarige tegenstander schoof hem onverschrokken het bord af. Teleurgesteld, zonder een woord te wisselen, vluchtte de GM schielijk weg van het strijdtoneel, het talent spreekt er verbaasd over. Nooit won een zo jonge speler van een GM, zie  https://jeugdjournaal.nl/artikel/2509828-schaakwonder-ashwath-8-verslaat-grootmeester.

Zien we je dinsdag bij de interne?

Planning komende tijd
– 6e ronde B-turnus – 27 februari
– diverse SGA wedstrijden in februari/maart
– KNSB 2 maart
– 6e ronde B-turnus – 5 maart

Reactie achterlaten