Nieuwsbrief 109: Caissa 3 kampioen in de KNSB!
Zonder mazzel vaart niemand wel
door
Meld je aan voor de SGA rapid competitie

Beste clubgenoten, bij deze nieuwsbrief nummer 109.

KNSB
Afgelopen zaterdag vond de 9e en laatste ronde van de KNSB plaats. Het was een thuiswedstrijd in huize Lydia, het thuisvoordeel resulteerde helaas niet in mooie resultaten. De balans noteerde 2 nederlagen en een gelijk spel. Het mooie van deze dag betrof juist de 4-4 van het 3e team (4E). Wie had kunnen voorzien dat uitgerekend in de laatste rond de kampioenskandidaten, Caissa 3 en BSG 2 (Bussum),  tegen elkaar zouden uitkomen, 4-4 spelen en exact gelijk in match- en bordpunten eindigen (13 en 39.5)? De regel dat in dit geval het laatste bord afvalt in de onderlinge match gaf de doorslag in de eindstand (uitgezocht door Wim Suyderhoud waarvoor dank). Daarmee is het 3e kampioen en promoveert naar de 3e klasse. Namens heel Caissa van harte gefeliciteerd aan het team! De winnaars in deze match waren Zhengke Zhou en Wim Suyderhoud, er waren maar liefst 5 remises. Topscoorder is Avni Sula met 5 uit 7.   Het eerste team (1A) verloor met 4-6, nota bene van degradant MSV uit Hoogeveen. Het was alsof de fut er een beetje uit was na een lang seizoen waarin het kampioenschap tot aan de 7e ronde een realistisch scenario was. Uiteindelijk is de 4e plaats prima en had het 1e een redelijk sterk seizoen. Cor Croese en Abe Willemsma wonnen hun partij. Topscoorder is Rogier van Arkel met 5 uit 9. Het tweede team (3E) ten slotte was reeds ruim veilig en ook daar geen grote inspiratie. De match tegen Aartswoud ging met 3-5 verloren. Jule Cordes redde de eer door te winnen, zij was als laatste bezig om het punt binnen te halen, een mooie afsluiting van dit KNSB-seizoen! Topscoorder is Evert Straat met 5 uit 8, zijn tegenstanders konden kiezen, remise (6x) of verliezen (2x).

SGA
De SGA zit ook in een afrondende fase. Het 1e (hoofdklasse) verloor dik van VAS 1 ((1.5-6.5) en eindigde op de 3e plaats. Alleen Ron Nep wist te winnen. Ron en Alje Hovenga werden topscoorder met 5 uit 7. Het 2e staat 5e en heeft nog een wedstrijd te gaan. In klasse 1A verloor Caissa 3 haar laatste wedstrijd van ENPS 2 met 6.5-1.5. Helaas degradeert het team daarmee naar de 2e klasse. Pieter Fritschy won als enige. Frans Roes werd topscoorder met de mooie score van 5 uit 7. In 2B deelde Caissa 4 met Amsterdam West de punten (4-4) en staat 2e met nog 1 wedstrijd te gaan. De achterstand op koploper Isolani is 2 matchpunten, alleen als Isolani verliest is promotie wellicht mogelijk. Jurgen Stigter, Mark Kahmann en Marius Nowak waren de winnaars. Jan van Banning is topscoorder met 4.5 uit 6. Caissa 6 remiseerde in de laatste ronde tegen Chaturagna 2 en staat 5e in 3A. Matvey Alexandrov, Faan Langelaan en Wim Wijnveeen zaten zij aan zij aan bord 3, 4 en 5 en wonnen allen. Wim is topscoorder met 4.5 uit 7. Het 7e staat laatste maar kan bij winst op 9 mei zich nog handhaven. Veel succes gewenst!

Interne competitie (ronde 11 en 12)
De top 3 (Robert Kikkert, Jack Blanchard en Marc Overeem) blijft goed winnen in de interne. Er was 1 rimpeling in de afgelopen 2 weken, Gertjan van der Hoeven won van Marc. De top 5 wordt gecompleteerd door Evgeny Shklovsky en Christian Visser die zich goed handhaaft.

Website content
Enkele weken geleden schreef ik nog dat er niet zoveel content werd gepubliceerd op onze website. Goed te zien is dat er in de afgelopen weken veel is gepost op www.caissa-amsterdam.nl, waarvoor bijzonder dank! Vandaag een stukje van Frans Roes in reactie op het schrijven van Paul van der Sterren, die in zijn stuk reageerde op een tenenkrommend artikel in de NRC dat bijna riekte naar AI. Tevens een vraag van Robert Kikkert over een muzikale prijs bij het Professor van Hulst-toernooi.

SGA Rapidcompetitie
In de maanden mei en juni zal het SGA rapid kampioenschap worden gehouden. Dit houdt dit in dat teams van 4 spelers zich kunnen inschrijven en deze worden ingedeeld op basis van rating in een passende klasse. Er zijn 3 voorronden in de week van 22 mei, 29 mei en 5 juni en een finaleavond op 15 juni bij VAS. Caissa wil dit jaar weer met zoveel mogelijk teams mee doen.

Als je wilt meedoen kan je je aanmelden bij je teamleider of zend een mail naar caissa.amsterdam@gmail.comUiterlijk 30 april ontvangen we graag de aanmeldingen.

De SGA-rapidcompetitie 2023 opzet in het kort:

 • Competitie voor viertallen van verenigingen (in principe) aangesloten bij de SGA.
 • Ook bedoeld voor spelers die uitkomen in de KNSB-competitie.
 • Periode: mei-juni 2023
 • Indeling in klassen op basis van de speelsterkte van de aangemelde spelers.
 • Voorronden in speelzaal van een SGA-vereniging.
 • Per voorronde drie wedstrijden met een bedenktijd van 15 minuten + 10 seconden extra per zet.
 • Drie voorrondes per klasse.
 • Voorrondes zoveel mogelijk op verschillende avonden van de week.
 • Per klasse plaatsen zich vier viertallen voor de finalegroep.
 • Speelgerechtigd zijn personen die per 1 mei 2023 lid zijn van een bij de SGA aangesloten vereniging. Slechts één persoon hoeft lid te zijn van de vereniging waarvoor men in de SGA-rapidcompetitie uitkomt.
 • Invallen is – met enige beperkingen – mogelijk. Lees hierover in het aangepaste rapidreglement (artikel 7).
 • Deelname met vriendenteams is mogelijk.

Reactie achterlaten