Nieuwjaarsreceptie Caissa met klassieke muziek
anekdotes, eindspelminiaturen en pianomuziek
door

Anatoli Karpov zei het al “Schaken is alles: kunst, wetenschap en sport.”

Op de eerste clubavond van het jaar werden – onder het genot van witte schuimende wijn – de parallellen tussen klassieke muziek en schaken opnieuw onderzocht. De aftrap werd gedaan door onze voorzitter Albert die na een korte speech alle leden welkom heette en het glas hief op een nieuw schaakjaar. Deze traditie is een paar jaar geleden door onze vorige voorzitter geïntroduceerd en wordt nu door het huidige bestuur voortgezet.

De muzikale intermezzo’s waren van hoog niveau en werden verzorgd door Matvey Glukhovskiy, student aan het Conservatorium van Amsterdam en sterk schaakspeler. Hij verwende de ongeveer 45 aanwezige Caissianen met virtuoos pianospel en speelde composities van Frédéric Chopin, Nikolaj Medtner, en Robert Schumann. In de video hieronder zie je een ontketende Matvey. De Caissianen luisteren aandachtig en met veel interesse en lijken het schaakspel door de meeslepende klanken voor even vergeten te zijn.

Na Chopin nam ons lid GM Hans Ree het over. Hij sprak over internationale schakers die beide disciplines (muziek en schaken) beheersten en sloot af met een anekdote over een schaakpartij die hij tegen Misha Mengelberg (pianist en componist) speelde in het Concertgebouw. Zij hadden toen tijdens een voorstelling van het Holland Festival wereldberoemd kunnen worden… maar werden dat gelukkig niet.

De tweede presentatie kwam van nieuw Caissa-lid en internationaal grootmeester van schaakcomposities IM Yochanan Afek. Hij liet het publiek een aantal prachtige schaakproblemen zien van zijn vriend Jan Timman en legde uit dat oplossen van eindspelcomposities niet alleen kunst is, maar ook heel educatief kan zijn. Zijn nieuwste schaakboek Anthology of Miniature Endgame Studies kan gekocht worden via De Beste Zet of Chess Informant, of natuurlijk bij Yochanan zelf als hij op de club is.


De wekelijkse schaakavond op het Conservatorium van Amsterdam wordt georganiseerd door Matvey. Caissa steunt dit initiatief en heeft hiervoor een aantal schaaksets en klokken in bruikleen gegeven.

  1. Albert Riemens

    Albert Riemens zei op :

    Dank voor de video en het mooie verslag Aleks. Prachtig spel van Matvey en zeer goed passend bij de interessante lezingen van Hans en Yochanan.

  2. Wim Suyderhoud (TL)

    Wim Suyderhoud (TL) zei op :

    Mijn jaar kan niet meer stuk na deze ouverture. De champagne smaakte prima, Matvey speelde prachtig, Ree was geestig, Afek inspirerend en de stemming opperbest. En met Yochanans miniaturenboek – aanrader! – ben ik de rest van mijn leven onder de pannen.

Reactie achterlaten