B-turnus van start en goede sfeer in Wijk aan Zee
door

Beste clubgenoten, bij deze de digitale Nieuwsbrief nummer 99:

De B-turnus van interne competitie is van start gegaan. De opkomst was goed met 24 borden, laten we dat vooral vasthouden.
De interne is onze levensader. Verheugend te zien is dat er meerdere nieuwe (kandidaat?)-leden meespeelden. Ook vrij veel jongeren, ze zijn van harte welkom!
De avond begon met de prijsuitreiking van de A-turnus, de groepswinnaars kregen een bon (schaakboekenwinkel Het Paard). Algemeen winnaar Michaël Wunnink kon zijn prijs niet in ontvangst nemen, hij buffelt nog in Groep 1B in het Tata-toernooi, zie https://amateurs.tatasteelchess.com/tournaments/2023. Bij de interne paringen gelijk een topper tussen Jack Blanchard en Robert Kikkert. Robert kreeg kansen echter wist Jack uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Er zijn nog 16 ronden, kansen genoeg voor iedereen.

GIateren was ik met 2 vrienden, voormalig lid Cees Visser (nog zeer actief in de Apeldoornse schaakwereld) en Martin Bottema In Wijk aan Zee.  In de media waren verhalen over lange wachtrijen in verband met toegangscheck, niets van dat alles, het was gepiept binnen 20 seconden. In het weekend zal het mogelijk anders zijn. Bij het commentaar in café De Zon is het anders, dat start 14.15, een goed plaatsje kan je nog krijgen circa 14.00, daarna loopt het hard vol. De speelhal was ruimer opgezet dan voorheen, minder spelers, meer loopruimte voor het publiek en op diverse plaatsen borden waar je live de partijen van de hoofdgroep kunt volgen. Na enkele magere Corona-jaren is het fijn om weer eens live bij dit mooie toernooi aanwezig te zijn. Je ziet altijd bekenden, sommigen weer na vele jaren en natuurlijk de nodige Caissa-leden, spelend of niet. De sfeer kwam zelfs aangenamer over dan voorheen. De schaakwereld in zijn sas. Bij de hoofdgroepen is de opkomst van de jeugd evident. Met name tieners en twintigers, Carlsen behoort met zijn 32 jaar tot de ouderen. Dat Abdusattorov leidt is geen toeval. Plaats 2 tot en met 6 wordt ingenomen door de klassieke wereldtop, nog wel. De  meeste spelers zien er spik en span uit, mooi jasje, vaak met sponsoring er op. De spelers uit India lijken zelfs unieke corporate kleding te hebben. De weinige uitzonderingen zijn Eline Roebers, zij kleedt zich zoals menig andere 17-jarige. Aan het andere eind van het spectrum, de 40-jarige Aronian, hij kleedt zich zoals je in je vrije tijd ook gekleed zou zijn, spijkerbroek en trui. Levon draait nog goed mee in het pak spelers dat de wereldtop vormt.
Dat het verschil tussen wereldtop en de reguliere schaker groot is realiseerde ik toen ik de interviews zag met Wesley So en Magnus Carlsen, het werd onderling remise. Wij bezoekers vermoeden weinig spannends in een symmetrisch eindspel van Dame + Loper tegen Dame + Paard, elk 2 pionnenblokken. Beide spelers gaven aan dat het eindspel moeilijk voor So was en dat het zomaar anders had kunnen lopen. Zelfs de interviewster werd gecorrigeerd door Carlsen, het was niet zo evident. Weer wat geleerd!

Dinsdag ben je weer van harte welkom. Bel 06-14927230 op dinsdag tussen 19:00 en 19:30 of sms je naam. Kom je voor het eerst? Bel dan svp de eerste keer.

Reactie achterlaten