Nieuw: Online Trainingsserie
door Sierk Kanis
door
Weet je soms niet meer wat je moet doen na de opening? Krijg je winnende posities maar lukt het niet altijd om die ook te winnen? Wanneer kun je nou dynamisch spelen en wanneer kan je het beter rustig houden?

Ik heb een ratingsprong mogen maken, en daar ligt één ding aan ten grondslag: ik ging klassieke partijen naspelen! Geen engine erbij, geen hyper-dynamische en onbegrijpelijke partijen van de dag van vandaag – maar de golden oldies, uit de tijd dat er geschaakt werd volgens duidelijke principes. Dit heeft meesterwerken opgeleverd die perfecte illustraties zijn van bepaalde positionele thema’s.

Ik heb een serie schaaktrainingen samengesteld waarin de belangrijkste positionele voordelen worden behandeld.

  1. Paard tegen loper: hoe vaak krijg je niet deze disbalans? En wanneer is de een nou beter dan de ander? De meesters uit het verleden wisten het maar al te goed!
  2. Ruimte: het komt in elke partij voor, maar hoe belangrijk vind jij ruimte? Wist je dat het als een van de belangrijkste voordelen wordt gezien? Wil je ook graag een koningsaanval goed opbouwen? Creëer een ruimtevoordeel!
  3. Zwakke pion: ook dit komt zo’n beetje elke partij voor. Hoe zorg je ervoor dat de partij gaat draaien om dat ene lullige pionnetje? Het is niet ieders smaak, maar ó zo effectief. Hoe dacht je dat Capablanca partij na partij won?
  4. Vrijpion: voor wie niet snapt hoe je kunt winnen zonder koningsaanval: promoveer een vrijpion! Deze extra regel heeft ons spel zoveel meer mogelijkheden gegeven.
  5. Zwakke velden: elke partij worden er pionnen opgespeeld, en elke pionzet verzwakt velden. Er zijn zoveel meesterwerken tot stand gekomen vanwege slechte pionzetten van de tegenstander!

 

INFO:

Wanneer: 5 maandagen op rij tussen 20:00 en 21:30
Data: 25 september, 2 okt, 9 oktober, 16 oktober, 23 oktober
Waar: Skype
Prijs: € 75, – voor 5 lessen van anderhalf uur
Ratingindicatie: 1500-2000
Aanmelden: sierkkanis@hotmail.com, uiterlijke inschrijfdatum 23 september

Reactie achterlaten