Michaël Wunnink kampioen!
En het publiek de winnaar
door
Gisteren is Michaël Wunnink kampioen van Caissa 2019/2020 geworden door Eelke Wiersma te verslaan na vier rapidpartijen en twee van vijf minuten. Hij volgt dubbelvoudig kampioen Gertjan van der Hoeven op. Michaëls overwinning kreeg veel glans door het spectaculaire verloop van de match en de vele mooie wendingen in de partijen die de hoofdrolspelers ons voorschotelden.

De match werd wegens de omstandigheden gespeeld op Lichess, hetgeen toeliet dat er commentaar bij geleverd werd. Zoals Arno al memoreerde, werd dat dinsdag verzorgd Gertjan, Paul Hummel en Hans Ree. Gisteren wierpen zwaargewichten Dimitri Reinderman, Paul van der Sterren, Jasel López, opnieuw Hans Ree en Paul Hummel hun licht op het vervolg. En wát voor een vervolg!

Eelke had dinsdag een minimale voorsprong genomen die Michaël gisteren in de derde matchpartij meteen wist recht te zetten. Het was een Grünfeld waarin Michaël uiteindelijk de slag om het centrum wist te winnen. Met gedoseerd aanvalsspel wist hij daarna een matnet te creëren waaruit alleen kon worden ontsnapt door materiaal te geven.

In de vierde partij speelden de matadoren voorzichtig naar een eindspel met ongelijke lopers toe, waardoor de barrage onvermijdelijk werd. In het eerste vluggertje leek Eelke te gaan winnen, maar in de tijdnoodfase was het Michaël die de vijandelijke koning het eerst wist te vinden. Ook in het tweede vluggertje leek Eelke goede kansen te hebben (over de h-lijn) maar toen hij een paar zetten besluiteloos speelde, wist Michaël te consolideren en moest Eelke de vlag strijken.

De verliezer gaf in het interview na afloop ruiterlijk toe dat zijn tegenstander over de hele match genomen het beste van het spel heeft gehad. Ik ben zeer benieuwd of een analyse van de partijen dat zal bevestigen. Ik hoop dat de nieuwe kampioen nog een verslag voor ons zal maken. Voorlopig echter mag hij even op zijn lauweren rusten en genieten van de gedachte dat hij toch echt opnieuw (hij was het al een paar keer eerder) de beste schaker van Caissa is.

 1. Arno Bezemer

  Arno Bezemer zei op :

  Het hele spektakel is terug te kijken op: https://www.twitch.tv/videos/661227843
  Met na:
  17m51s: start partij 3 met Jasel, Paul Hummel en Dimitri
  48m15s: Dimitri gaat, Paul van der Sterren komt
  1u2m: Michaël wint partij 3, Paul gaat weer
  1u12m: Hans heeft zijn NRC-rubriek af en schuift aan bij de analyse van partij 1
  1u16m: Partij 4 begint met Jasel, Paul Hummel en Hans
  1u53m: Partij 4 eindigt in remise.
  2u10m: Tiebreak partij 1 begint
  2u23m: Michaël wint tiebreak partij 1
  2u31m: Tiebreak partij 2 begint
  2u40m: Michaël wint tiebreak partij 2 en is clubkampioen !
  2u58m: Einde uitzending

 2. Willem Grünbauer

  Tsjonge; verrassend hoor. Gefeliciteerd Michaël; en natuurlijk ook veel waardering voor de sportieve verliezer die toch meewerkte aan de mooie partijen

 3. Wim Suyderhoud

  Wim Suyderhoud zei op :

  Voor de clubleden die vrezen dat hiermee het seizoen ten einde is, heb ik goed nieuws. De Arena blijf de hele maand juli op clubavonden geopend van 20-23u, of we nu weer fysiek mogen schaken of niet. Wat mij betreft is het een prima alternatief geweest en vanaf nu een leuke aanvulling.

  In het nagesprek van gisterenavond, geleid door de onvolprezen Paul Hummel, kwam Hans Ree nog met de suggestie dat we in het vervolg de toppartijen in de interne competitie laten spelen op elektronische borden. Misschien is dat een agendapunt voor de volgende vergadering van het bestuur.

 4. Dennis Breuker

  Arno, dank voor je “inhoudsopgave”. Ik heb het net terug gekeken, en vond het echt spannend, zelfs terwijl ik de uitslag al wist. Wat zou Michaëls alter ego zijn?!

  En elektronisch bord: doen!

Reactie achterlaten