Jammerlijke nederlaag voor Caïssa 1
Nog altijd puntloos
door
Het eerste team van Caïssa heeft zaterdag 8 oktober in Enschede een jammerlijke nederlaag geleden tegen SG Max Euwe. Het team verloor met 4½-5½. Dat is een enorme domper, want hoewel SG Max Euwe uiteraard een sterk team is met enkele sterke spelers, was Caïssa 1 toch wel de duidelijke favoriet.

De wedstrijd begon tamelijk rampzalig. Amper bijgekomen van de lange autorit van Amsterdam naar Enschede moest Alje Hovenga al na een half uurtje schaken zijn koning omleggen. Voor hem dus een verschrikkelijke middag. Wel speelde hij tegen één van de sterkste spelers van Enschede, de sympathieke Mees van Osch. Op drie van de tien borden had Enschede ratingoverwicht, het bord van Alje was er één van.

 

De échte ramp voltrok zich op de borden 3 en 4. Op die borden had Caïssa een groot ratingoverwicht, omdat onze sterspelers Hans Ree en Paul van der Sterren op die borden ‘verstopt’ waren. Maar helaas leverde dat geen volle punten op, maar slechts een halfje. Hans blunderde in goede stelling en verloor, terwijl de partij van Paul snel op remise afkoerste. Al met al stond Caïssa na zo’n 3 uur spelen dus met 2½-½ achter.

 

In de rest van de middag werd de achterstand gaandeweg goedgemaakt. Eerst boekte ondergetekende een mooie overwinning. En later voegde ook Robert Kikkert een vol punt toe aan het Caïssa-totaal. Wel vielen er ook nog wat halfjes. De remise aan bord één van Arno tegen Frank Kroeze, de topper van Max Euwe Enschede, was natuurlijk heel goed. Alhoewel, had Arno in de opening wellicht al kunnen winnen? Dat bleek in de na-analyse én tijdens het invoeren van de partij op de terugweg inderdaad het geval.

 

Uiteindelijk kwam een 4½-4½ tussenstand op de borden terecht en kwam alles neer op de schouders van Rogier van Arkel. Hij speelde een zeer interessante partij waarin hij aanvankelijk het betere van het spel had. Maar toen de meeste andere partijen klaar waren en de tussenstand zich naar 4½-4½ aan het toewerken was, pakten donkere wolken zich samen boven zijn bord. En uiteindelijk leed hij een jammerlijke nederlaag, waarmee de jammerlijke nederlaag van Caïssa 1 een feit werd.

 

Op vijf november aanstaande is de derde ronde van de KNSB Competitie. Caïssa 1 moet dan schaken tegen Philidor Leeuwarden. Die club is, zoals elke schaker uiteraard weet (!), één keertje kampioen van Nederland geworden: in het seizoen 1966/1967, dus precies 50 jaar geleden. Het had een vraag kunnen zijn in de KNSB-quiz die voorafgaand aan de vorige KNSB-competitieronde werd gehouden (en waarvan de Hilversumse schaakjournalist Johan Hut opmerkte dat geen mens ter wereld de antwoorden op die vragen ooit had kunnen weten). In elk geval zal Caïssa 1 onze vrienden uit Leeuwarden warm onthalen en vol strijdlust tegemoet treden. Hopelijk boeken we onze eerste overwinning van het seizoen, want er moet gescoord gaan worden.

Reactie achterlaten