Hoe je de koning laat wandelen in de Trompowsky
door

Wim heeft de Trompovsky in zijn repertoire, een opening die in zwang raakte nadat Magnus Carlsen deze als verrassingswapen gebruikte in zijn WK-match tegen Sergey Karjakin. Dit was vlak na de verrassende overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 maar volgens mij speelde Wim dit al langer. Hoe dan ook, dankzij Wim geniet deze opening nu ook op onze club enige bekendheid.

De Trompowsky-aanval, genoemd naar de Braziliaanse schaker van Poolse afkomst, Octávio Figueira Trompowsky de Almeida, staat ook bekend als de Opočenský-opening. De opening begint met 1. d4 Nf6 2. Bg5 en leidt vaak tot interessante en scherpe stellingen. Op onze club probeert iedereen op onze eigen manier zich hiertegen te wapenen, aangezien er niet veel theorie over bestaat.

Mijn partij tegen strijdmakker en rivaal Wim S (er zijn 3 Caïssianen met dezelfde voornaam) ontstond min of meer toevallig. Voorafgaand aan de partij zaten we samen in een trainingsgroep onder leiding van grootmeester Paul van der Sterren. Later zouden we deelnemen aan de Schaak-Off dat op onze clubavond werd gehouden, maar omdat we geen compleet viertal konden vormen, besloten we om in plaats daarvan een onderlinge partij te spelen in het kader van de interne competitie van Caïssa. Wim won de toss om de kleur en koos voor wit om zijn geliefde Trompowsky te kunnen spelen.

Ik had mezelf voorgenomen om niet in te gaan op de provocaties van mijn tegenstander en mijn eigen spel te spelen, door logisch te blijven nadenken en waar mogelijk te ontregelen. Het verloop van de partij was als volgt:

Avatar  Wim Suyderhoud () - Avatar  Aleks Varnica (), 2023.09.26

  1. Albert Riemens

    Albert Riemens zei op :

    Originele keuze Aleks, 3 ef6:. Levendige pot met die wederzijdse rokades!

Reactie achterlaten