Hoe een individuele sport ook een teamsport is
Caissa 4 Kampioen 1B van de SGA.
door
Er stond wat op het spel vrijdag 17 juni 2022: een kampioenschap en daaraan gekoppeld een promotie naar de hoofdklasse van de SGA.  Hoewel we de beste uitgangspositie hadden, zat de concurrentie ons op de hielen. Caissa moest tegen het op papier sterkere Amstelveen. ENPS speelde tegen Fischer Z. Alleen Amstelveen kon geen kampioen meer worden. De andere drie wel. Zinderend. En het was ook nog eens 30 graden.

We komen er in om 21.15 als ik tegen David zeg: ‘We kunnen deze wedstrijd ook met grote cijfers verliezen.’ ‘Eens’ zei David, ‘ze zijn veel sterker qua elo.’ Ik doelde meer op de stellingen die ik niet zo vertrouwde.  Toch kwam daar als snel witte rook. Zhengke  won zomaar zijn partij. Het was nog niet eens 21.30. Alras volgden twee goede remises van Douwe en Freek.  Onze non-playing captain Coen wist me te melden dat Frans Roes gewonnen stond. Dat zal toch niet, staat Frans alweer gewonnen? Dat zou betekenen dat hij aan zijn beste SGA seizoen sinds 1967 bezig is?  En jawel hoor: Frans won en scoorde 5 uit 6 dit seizoen. Hulde! De stand was 3-1 voor ons en we mochten ook nog eens gratis bier drinken. Mijn tegenstander bood remise aan. Kan niet voor het team dacht ik, dus speelde door. Miste sterker voortzetting en het werd toch een halfje.  Resten ons nog Jan Timmerman,  Peter Pokerface Homans en David Laan. Eén punt uit 3 partijen en we zouden kampioen zijn. Jan stond -ondanks het feit dat hij altijd beter uit de opening komt – inmiddels verloren. Peter kreeg remise aangeboden en ik heb hem persoonlijk op het hart gedrukt dat aan te nemen. Wat een hele slechte beslissing had kunnen zijn. Want Jan Timmerman – die altijd beter uit de opening komt- stond nog steeds verloren en we moesten het dus op David aan laten komen. Nu is David een hele sterke, stabiele factor maar het was wel een gevaarlijke gok. Maar het zit ook wel eens mee. Jan Timmerman kwam dit keer ook nog eens aardig uit het eindspel en maakte zowaar remise. We stonden voor met 4 1/2 -2 1/2 en waren kampioen. David speelde nog.  Het door hem perfect gespeelde seizoen werd helaas niet bekroond. In een stelling met een stuk meer, schoot hij een bokje. Jammer voor David. Oh ja: ik ben er stellig van overtuigd dat een team waarin mensen elkaar aardig vinden, interesse in elkaar hebben, met een motiverende teamcaptain (hulde Coen) veel beter presteert dan een verzameling individuen. In die zin is Caissa 4 onverslaanbaar. Hoewel het natuurlijk nog maar even afwachten is of we onze plaats in de hoofdklasse van de SGA ook gaan opeisen. Goede schaakgroet het was me een genoegen in dit team te spelen.

 

 

 

  1. Wim Suyderhoud (TL)

    Wim Suyderhoud (TL) zei op :

    Hear hear! Helemaal mee eens, Kees. Het was een mooi, spannend en gezellig seizoen en ik hoop dat we volgend jaar bij elkaar kunnen blijven.

Reactie achterlaten