Het eerste laat kansen liggen tegen En Passant
door
"De heren Croese, Bezemer, Hovenga en Hummel hadden in plaats van bij elkaar 1,5 punt ook 4 punten kunnen scoren! " aldus Richard Vedder op Schaaksite.

Het gebeurt vaak na een competitiewedsrijd: de gemiste halve en hele punten bij de werkelijke score optellen en dan blijkt dat je eigenlijk de wedstrijd had moeten winnen! In de praktijk blijkt het geluk toch meestal bij het op papier sterkere team te zijn. En Passant was niet op zijn sterkst, maar met 2397 gemiddeld tegen onze 2223 gemiddeld (drie invallers) was de 6.5 – 3.5 een normale uitslag. Maar die score had ook in ons voordeel kunnen zijn!

Hans Ree speelde een keurige grootmeesterremise op bord 10 en dat de invallers Rogier van Arkel, Rik Salomons en Albert Riemens tegen sterke tegenstanders verloren was volgens de ratingverwachting. Op de andere borden lieten we het liggen.

Michael Wunnink had veel respect voor Friso Nijboer: hij gaf in betere stelling en met meer tijd op de klok remise.
Cor Croese miste tegen Richard Vedder op zet 40 een winst. Kan gebeuren, maar drie zetten later helaas weer, en toen was het een tweezetter.
Arno Bezemer verzuimde een stukoffer in een winnende aanval om te zetten. Hij hield daarna wel een slecht eindspel remise.
Alje Hovenga stond lang goed tot gewonnen, maar in een bijna-eindspel kwam zijn koning midden op het bord opeens in een matnet. Oeps!
Paul Hummel kreeg tegen Jan Willem van de Griendt een elementair toreneindspel.

Zwart gaf schaakjes en wit moet dan met de koning naar h6, op Tf8 komt Tf1 en dan verjaag je de toren met Kg7. Ik snap dat niet iedereen tijd/zin heeft om zulke elementaire toreneindspelen te bestuderen (en het ook te onthouden) maar dat niet doen kan halve punten kosten. Het had zijn eerste IM-scalp kunnen zijn.

Zelf won ik overigens voor het eerst dit jaar een partij, al stond ik na de opening even heel slecht en miste mijn tegenstander vlak voor het einde een remise.

Voor een uitgebreider verslag door Richard Vedder inclusief alle partijen: https://www.schaaksite.nl/2021/11/07/coronaschaak/

Reactie achterlaten