Gesproken bericht van Van Hulst
door
Het is alweer ruim een jaar geleden dat we een gesproken bericht van Johan van Hulst ontvingen, maar hieronder staat er weer een.

Willem Grünbauer was zo vriendelijk om dit bericht op te sturen.

 

De transcriptie:

“Beste Caïssa-vrinden,

ik wil nog eens even het woord tot jullie richten, misschien -dat weet je maar nooit- voor het laatst. Maar ja, wat wil je anders, gelet op mijn leeftijd van 105 jaar. Ik volg het Caïssa-nieuws nog met zeer grote aandacht. Helaas is het mij volstrekt onmogelijk om nog een keer naar de club te komen. Ik kan niet meer. Ik ben voor een belangrijk deel volstrekt verlamd. Ik kan niet eens meer de pen opnemen om te schrijven. Dit wordt dus opgenomen als een toespraakje en dat wordt dan uitgewerkt door Grünbauer, en daar ben ik hem erg dankbaar voor. Een zeer trouwe vriend. Zoals ik zei, ik volg de gebeurtenissen van Caïssa en van het wereldschaken met grote interesse. Ik hoop -als het mogelijk is- in januari nog in Wijk aan Zee een uurtje aanwezig te zijn alleen om -zoals altijd- het meestertoernooi, het grote meestertoernooi, met een slottoespraak te sluiten. En ik stel me daar toch wel weer iets van voor. Vooral omdat ik ook onder de grootmeesters zovelen heb die ik ken, én die mij kennen. En die altijd toch weer blij zijn als ze merken dat die ouwe sok nog in leven is.

Nou, ik wens jullie het allerbeste. Ik ben blij dat Caïssa mij niet vergeet, want ik vergeet Caïssa nóóit! Bye bye.”

 1. Wim Suyderhoud

  Wim Suyderhoud zei op :

  Prachtig en ontroerend. Wat een geweldige man!

 2. Karol Lesman

  Karol Lesman zei op :

  Ongelooflijk! En die stem, zo helder, zo jong en zo vloeiend gesproken.Wat een fenomeen.

  • Bart Stam

   Bart Stam zei op :

   Ja, geweldig, wat een bijzondere man met alles wat hij heeft gedaan! En hij heeft nog altijd een fabelachtig geheugen. Mijn oom Cor Stam (81) heeft op de Kweekschool gezeten toen Van Hulst daar directeur was. “Ik ken al mijn leerlingen nog,” zei hij een paar jaar geleden toen ik hem met de auto naar Caissa bracht. Ja, ja dat zal wel, dacht ik, dat zijn toch zeker duizenden studenten geweest. “Mijn oom heeft ook nog bij u op Kweekschool gezeten. “O ja, hoe heet hij dan?” “Cor Stam,’ zei ik. “Ja, ik ken hem nog wel, ik ben wel eens bij hem thuis geweest” Nu komt mijn achternaam vaak voor, dus vroeg ik: “O ja, waar woonde hij dan?” “In de Watergraafsmeer, ik meen in de Willem Beukelsstraat. Had hij niet een broer en een zus?” Verbluft zei ik dat dat allemaal klopte. “Aardige jongen, doe hem de groeten als je hem spreekt. “‘Dat zal ik zeker doen, meneer Van Hulst. Trouwens, die jongen is inmiddels 79!”

 3. Willem Grünbauer

  En afgelopen zaterdag 12 november stond er nog een zelfgeschreven artikel in het blad Trouw, gericht tegen enkele personen die vonden dat ene Martin Heidegger, ondanks zijn dubieuze oorlogsverleden wel wat eerherstel verdiende; althans, zo begreep ik dat.

  Hij was er een paar dagen daarvoor vol vuur over aan ‘t vertellen; en zijn “ingezonden artikel” had hij reeds aan iemand gedicteerd. Prachtverhaal vanwege de wijze van schrijven zelf al. Waar je je op je honderd en vijfde zoal niet druk om kunt maken!

  • Bart Stam

   Bart Stam zei op :

   Kunnen we hem bezoeken, Willem? Misschien vooraf maar even bellen of het schikt, denk ik.

Reactie achterlaten