Een uitstapje…
met twee vragen
door
Altijd aardig om iets schaaks tegen te komen....

 

 

 

Wie zou hier nu willen wonen en: de vraag, waar is dit????

En dan nog een vervolgvraag:  Waar bevindt zich dit schaakcafé?  Uit dit stadje komt een berucht kereltje vandaan…..

 

 

 1. Albert Riemens

  Albert Riemens zei op :

  Het antwoord op het schaakbord dien ik schuldig te blijven.
  Het is toch geen practical joke Willem?

  Het Schachhaus bevndt zich In Oostenrijk (niet ver van Duitsland) ….

 2. Willem Grünbauer

  Schaak, dat bord knipte ik niet zo lang geleden. Het betreft geen plaatsnaam, maar de naam van een weg of plein. Ja, en dat schaakhuis bevindt zich in Braunau am Inn, de geboorteplaats van de beruchte man met snor met dezelfde initialen als een bij ons bekende supermarkt… . Met de fiets heb ik het dorpje verkend en juist in dit schaakhuis ben ik even binnen geweest. Er werd op dat moment niet geschaakt, maar wel kwam ik er achter dat het schaakhuis al erg oud was. Of de “persoon in kwestie” hier destijds als jongeling ook al kwam, moest men mij het antwoord schuldig blijven. Vroeg me het af of “hij” eigenlijk wel kón schaken… Bekend is dat één van zijn partijleden, Hans Frank, de “slager” van Polen en ter dood veroordeeld in het Nürnbergproces, een zeer verdienstelijk schaker was. Er is mij zelfs een foto bekend rond 1936 waarop Max Euwe met hem -en nog anderen- op de foto staat tijdens een bijeenkomst van de Duitse sportbond.

 3. Wim Suyderhoud

  Wim Suyderhoud zei op :

  Die foto is afgevallen voor het recent verschenen ‘Max Euwe. His chess career in pictures’

 4. Willem Grünbauer

  Op vrijdag 19 augustus 2016 plaatste ik op willemdeschaker.blogspot.com onder de titel “De verliespartij” de foto waarop óók Efim Bogoljubov staat waarbij ik in zekere zin de levens van deze twee schakers vergelijk.

  Een citaat uit dat bericht:

  1936 dus; een goed jaar later brengt “onze” Max Euwe een bezoek aan Berlijn en komt met enkele schaakprominenten op de foto die hieronder getoond wordt;

  Een onbekende geheel links, de tweede van links Otto Zander, de toenmalige voorzitter van de Duitse Schaakbond, daarnaast, jawel, Hans Frank naast Max Euwe; rechts ervan de penningmeester van de Groot-Duitse Sportbond Miehe en geheel rechts Efim Bogoljubov, zoals geschreven; een jaar ná de radiotoespraak.

Reactie achterlaten