Caissa 10 – Laurierboom-Gambiet
Een aangename winst
door

Vorige week donderdag waren Marnix, Writser en ik al vroeg aanwezig bij Laurierboom-Gambiet voor onze 6e wedstrijd van het seizoen. We hadden de vorige wedstrijd verloren van de grote concurrent, dus kampioen worden zat er niet meer in. Van degraderen is ook geen sprake, dus alle tijd voor een vriendschappelijke wedstrijd. Afijn, Marnix, Writser en ik waren vroeg, vroeger zelfs dan de tegenstanders en dus begonnen we maar met het opzetten van de borden. Niet veel later arriveerden de tegenstanders en onze teamgenoten, en kon er geschaakt worden. De stilte daalde neer, iedereen had slechts aandacht voor zijn eigen bord.

Marnix speelde voor het eerst op bord 1 en meteen een debacle… Hij kreeg een Pirc tegen, onderschatte de aanval van zijn tegenstander op de dame vleugel en werd vervolgens vakkundig overlopen. In zijn eigen woorden: “Helaas, er hielp geen lieve moederen aan. Volgende keer beter.”

David speelde een mooie partij, en won zonder noemenswaardige complicaties.

Writser verbruikte veel meer tijd dan zijn tegenstander, die won met bijna een uur over op de klok. Daarmee stonden we 2-1 achter. Writser: “Hij had wat druk op de koningsvleugel uit de opening. Ik kwam er ‘redelijk’ uit maar miste vervolgens een vorkje rond zet 22 waardoor mijn gewenste variant niet op het bord kon komen. Daarna had ik een waardeloze stelling en stortte het kaartenhuis vrij snel in elkaar. De pion op f3 was veel te sterk.” Zie ook de onderstaande partij.

Writser Cleveringa  Writser Cleveringa (0) - staging  Andre van Leeuwen (0), 2016.03.24

Steven speelde een partij waarbij zowel hij als zijn tegenstander vonden dat ze er slecht voor stonden. Steven betreurde na afloop een aantal matige beslissingen, waarvan een voorbeeld: hij ruilde een loper tegen een paard om de tegenstander een dubbelpion te geven (mooi) maar die geruilde loper was nou net het sterkste stuk (dat was dan weer jammer). Bij een min of meer gelijke stand gaf hij een toren weg via een simpele röntgenschaak. Ook dat was jammer. Het stond nu 3-1. Tijd voor wat actie!

De avond van Ti begon erg langzaam, aangezien haar tegenstandster dik een half uur te laat was. Dit  resulteerde in zeer snel spel van haar kant. Ti was niet onder de indruk, pareerde de halfbakken aanval en won een pion. Ti’s tegenstandster wist geen coherent spel neer te zetten, waardoor Ti zonder moeite haar voordeel kon uitmelken. Na een ruil van twee torens voor de dame en een paar pionnen was het spel over, Ti had ook puntje binnen!

Paul werd verrast met 1.e3. Het spel vervolgde met 1… e5. 2. c4, waarop Paul dacht dat het een soort Engels werd. Uiteindelijk bleek het een soort koningsgambiet, waarin Paul mooi spel kreeg vanaf de flanken. Paul won een pion, zijn tegenstander pakte een vergiftigde pion, en zo won Paul een stuk. Klinkt als een gespeelde wedstrijd, maar Paul was in ernstige tijdnood geraakt. Dankzij de 15 seconden increment was Paul net in staat de aanval door te zetten. Het haastige spel jaagde zijn tegenstander ook op, en al snel gaf deze een toren weg. Dit was de druppel, hij gaf op. 3-3!

Jaap van Velzen speelde als invaller op het laatste bord. De opening was niet echt best, spelend met zwart gaf hij op zet 10 een paard weg tegen een pion, dus het voelde meteen al een beetje verloren. Door overmoed gedreven verrekende Jaap’s tegenstander zich en verloor daarmee zijn belangrijke zwarte loper. Met ook nog  een pion meer kreeg Jaap langzaam het hele midden veld in handen. Hij beheerste op een momento dado de e lijn met 2 torens en wist de torens van de tegenstander in een ongelukkige situatie te brengen. Jaap’s voordeel werd langzaam steeds groter en hij drukte de hele stelling van de tegenstander langzaam de vernieling in. Mooi resultaat van een goede invaller! Hiermee stond het 4-3 voor ons, en kwam alles op mijn schouders te liggen.

Ik speelde een langzame partij waarbij ik uiteindelijk een pion (niet vrij!) op c6 kreeg. In het eindspel, waarbij ik nog slechts 2 minuten op de klok had, draaide alles om het kleine beetje ruimte dat ik hier wist te creëren. Daarbij vergat mijn tegenstander tweemaal dat mijn loper op e5 de zwarte pion op c7 pende. Hierdoor won ik een pion en maakte ik ruimte voor mijn pion op c6. Daarmee was onze avond afgelopen, we wonnen met een aangename 5-3.

Groeten,

Matthijs

Reactie achterlaten