Caissa 1 trotse koploper!
met analyse Lont-Wunnink 0-1
door
Afgelopen zaterdag is de KNSB competitie weer begonnen. Althans, voor onze 1e drie teams. De start van een nieuw seizoen brengt vaak net wat meer spanning met zich mee. Een nieuwe teamsamenstelling, afwachten of er wel voldoende spelers beschikbaar zijn zo snel na de ALV etc.

En het was ook voor ons weer een beetje puzzelen omdat er een invaller nodig bleek. Na een stoelendans met een invaller voor Caissa 3 wilde Evgeniy wel meespelen in de verre uitwedstrijd naar Leeuwarden tegen Philidor 1847. En niet onverdienstelijk bovendien, zoals straks zal blijken.

De omstandigheden in de speelzaal waren niet ideaal. Zo werden er twee wedstrijden gespeeld, in een niet al te grote speelzaal. De gebruikte tafels waren krap bemeten, zodat in gedachten leunen op je handen eigenlijk niet mogelijk was. Het verouderde speelmateriaal kon wel een upgrade gebruiken. En halverwege de match bleek de deur tot twee keer toe niet bestand tegen de ventilatiemaatregelen (een openstaand raam) en maakte dat luid kenbaar. Maar al het ongemak kon niet verhinderen dat aan het eind van de speeldag Caissa 1 zich ongedeeld koploper mag noemen in klasse 1A.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat de eerste uitslag een flinke meevaller was. Ron had zich in de auto al beklaagd over de hem toegewezen speelkleur, want zijn zwartrepertoire vertoonde naar eigen zeggen wel wat gaten. En zijn tegenstander bleek er één te vinden. Gelukkig voor Ron liet hij het echter na om een +5 stelling te verzilveren, maar in plaats daarvan bood hij remise aan nadat Ron de dames had weten te ruilen. Na deze meevaller ging ik eens een rondje borden doen; en het zag er niet slecht uit. Veel partijen waren of onduidelijk, of nog in evenwicht. Waar de balans wel doorsloeg was het aan onze kant. Evgeniy stond een gezonde pion voor, maar tegengestelde rokades kon misschien nog voor onrust zorgen. Ook Rogier had al materiaal veroverd en was bezig op zijn Rogiers geen enkele tegenkans te gunnen. En Michael was zijn witvoordeel al aardig concreet aan het maken.

Maar de volgende uitslag kwam toch uit mijn partij. We waren gestaag doorgegaan met stukken ruilen. Maar de laatste was er één te veel: mijn tegenstander had gemist dat het resterende pionneneindspel voor mij gewonnen stond vanwege een klassieke pionnendoorbraak. En de gunstige uitslagen bleven komen. Arno speelde een rommelige partij, maar zijn tegenstander ook. Remise was dan ook wel een terechte uitslag. Ook bij Abe gebeurde niet veel bijzonders en werd het regelmatige remise. Maar Michael wist zijn goede start van de partij te verzilveren, en ook Evgeniy kwam ondanks verwoede pogingen van zijn tegenstander niet in gevaar en won verdiend.

Avatar  Lont, A.. () - Avatar  Wunnink, M.. (), 2022.09.17

Op dat moment stond het dus +3 met 3 remises. Rogier stond inmiddels al 2 boeren voor, met stellingscompensatie bovendien. De winst was zeker, maar of de uitslag nog groter zou worden was helemaal niet zeker. Alje stond verloren, en Cor moest in een eindspel een gevaarlijke vrijpion in toom houden. Ook Paul stond slechter met een slechte loper tegen een goed paard. Toen deed Alje’s tegenstander een kwaliteit in de aanbieding. Hij kreeg er wel een aantal gevaarlijke vrijpionnen èn matkansen voor terug, maar het gaf Alje ook tegenspel, wat hij tot dan toe niet bezat. En dat bleek genoeg voor remise. Dus nadat Rogier zijn tegenstander mat had gezet stond de 6 op het bord. Helaas konden zowel Cor als Paul de problemen niet de baas worden, dus de einduitslag was 4 – 6. En het plaatje lijsten we in. Want wie weet is deze plek wel de laatste keer in het seizoen?

Persoonlijke uitslagen: Netstand

  1. Albert Riemens

    Albert Riemens zei op :

    Leuk verslag Rik en mooie start van het 1e! Zeker met 2 invallers.

  2. Dennis Breuker

    “Tijd is een steeds belangrijkere factor geworden, niet alleen op het bord, maar ook op de klok. In het leven trouwens ook, maar dat is weer een ander verhaal.” ROFLMAO!

Reactie achterlaten