C4 heeft de eerste punten binnen
door Olaf Ephraim
door

C4 moest tegen Almere 2. Op papier de zwakste tegenstander, maar zo’n wedstrijd moet je natuurlijk wel eerst even ook daadwerkelijk winnen. En dat was nog moeilijk genoeg eerlijk gezegd.

Laten we gewoon de borden afgaan. De tegenstander van Aad deed op bord 1 een ongebruikelijke zet in het Schots die mij niet in de standaardwerken over deze oude eerbiedwaardige opening leek te staan. Onze kopman weerlegde met wit in een handomdraai de originele opzet. Eigenlijk deden wij op de andere borden nog de melk in ons eerste kopje koffie toen op bord 1 de stukken al weer in de beginstelling stonden met de witte koning fier voor zijn eigen pionnen als bewijs van de winst. “Ik neem de bus,” zei Aad en dat was heel begrijpelijk.

Op bord 2 begon het bij mij zo: 1) d4 Pf6    2) c4 c5    3) Pf3 cxd4    4) Pxd4 Pc6   5) g3 Db6?! Een wat dubieuze provocatie mijnerzijds vond ik zelf. Ik hoopte op  6) e3 wat natuurlijk een slechte zet is omdat op termijn veld f3 zwak wordt. Na thuiskomst bleek:

  1. 5)…Db6 al gespeeld te zijn- door J.H. Timman
  2. 6) e3 ook- door V. Kortsjnoi
  3. En wel tegen J.H. Timman.

Beschaamd herzag ik mijn oordeel over de opening. Enfin, ik won in het middenspel een pion , later nog een en het eindspel. Het was wel zaak het eindspel K+ L+P tegen K te vermijden want ik zag het beeld al voor me dat ik dat onder homerisch gelach van de tegenstander en geïrriteerd gezucht van mijn teamgenoten niet ging winnen.

Rob speelde tegen mijn oude HSG club- en teamgenoot Jacques Huijzer, vroeger een geduchte houwdegen maar met het klimmen der jaren wat rustiger en meer positioneel spelend. Rob speelde zijn gedegen spel in een Tarrasch-achtige opening en kon een gezonde pion winnen met een tactisch grapje. Toen hij dat even miste werd de vrede snel getekend.

Roel had met zwart een pionnetje buitgemaakt maar het materiaal was nogal uitgedund zodat remise misschien de meest logische uitslag was. Echter, de goden sloegen onze man met schaakblindheid en hij gaf een toren weg.

Evgeny was in een Draak terechtgekomen met een explosieve stelling. Tegengestelde rochades in de Draak leiden zelden tot voorzicht gemanoeuvreer en dat was ook dit keer niet het geval. Maar de aanval van zwart op de damevleugel leek sneller te komen dan die van Evgeny op de koningsvleugel en deze partij ging verloren.

Ook Kees moest in een Koningsindische structuur met minuspion voor aanval de vlag strijken. Zijn tegenstander consolideerde en had naast veld e4 ook de controle over een pluspion.

Wild was de Londense partij van Avni: er stonden veel stukken op het bord die elkaar allemaal schenen te bedreigen. Ik heb lang niet alles gezien maar Avni trok aan het langste eind.

En dan bord 8, onze spes patriae Kasper. Hij had in het middenspel een stuk verloren en zou dus verliezen. Of toch niet? Hij kromde zijn rug, bracht wat tactiek in de stelling en won zijn stuk terug. Toen ontstond een stand met 2T + P + pionnen tegen voor Kasper D + L + pionnen. Leek me wat beter voor wit maar onduidelijk was het wel.

Maar de goden (M/V) zijn ladies and gentlemen. Want ook Almere 2 kreeg zijn deel van de schaakblindheid die op deze middag eerlijk werd verdeeld doordat de tegenstander van Kasper een toren weggaf.
Kortom: een hard bevochte zege.

 

Almere 2 – Caissa 4

Kortendijk , A.J. (Albert)          1893     Roemersma , A.W. (Aad) 2044             0 – 1

Groot , P. (Pim)                                    1887     Ephraim , O. (Olaf)       1996                 0 – 1

Huijzer , J.E.M. (Jacques)        1886     Bodicker , R. (Rob)      1991                ½ – ½

Overweg , D.W. (Danny)          1885     Duijn van, R. (Roel)     1984                1 – 0

Hazenberg , F.C. (Frans)          1880     Shklovskiy , E. (Evgeny) 1964              1 – 0

Heijlman , M. (Martin)             1847     Sterrenburg , K. (Kees) 1960                1 – 0

Vlak , K. (Kees)                       1772     Sula , A. (Avni)                        1913                 0 – 1

Berg van den, J. (Jeroen)          1592     Bleeker , K. (Kasper)    1866                0 – 1

Gemiddelde Rating:      1830     Gemiddelde Rating:      1965                            3½-4½

Reactie achterlaten