Caissa Nieuwsbrief 155
door
SGA rapidcompetitie, Finaleplaats of (bijna) onderaan, een middenweg lijkt er niet te zijn voor onze teams

Beste clubgenoten, bij deze nieuwsbrief nummer 155    

Eerste kampioenen bekend: Matvey Alexandrov en René Pijlman
In mei/juni vinden traditioneel de matches om het winterkampioenschap plaats tussen de winnaars van de 1e en de 2e turnus. De eerste 2 winnaars zijn bekend. Matvey (-1700) moest daarvoor aan de bak tegen Peter van der Vlis maar Renë won beide turnussen en was daarmee automatisch kampioen. Beiden gefeliciteerd! Zie ook http://www.caissa-amsterdam.nl/caissa-post/matvey-wint-categoriekampioenschap/.

Correctie WK uitdager. Gukesh en het grote compliment aan onze clubgenoot Yochanan Afek.
Vorige week was te lezen in deze nieuwsbrief dat de jonge Indiër Rameshbabu Pragganandhaa in het Norway Chess tournament Magnus Carlsen versloeg (de uiteindelijke winnaar van het toernooi). Vervolgens werd gesteld dat hij de uitdager zou zijn van Ding Liren. Gelukkig zijn er nog oplettende lezers (dank aan Enrico en Michaël) die aangaven dat de echte uitdager Dommaraju Gukesh is. De 18-jarige talenten zijn van vergelijkbare sterkte, komen beiden uit India echter zien ze er verder duidelijk anders uit. Gukesh ziet er veel ouder uit dan Pragg en heeft een dun baardje. Enrico wees me op een leuke video op Youtube (12 minuten) dat inzicht geeft in het dagelijkse leven van Gukesh (“Gukesh room tour in Chennai):   https://www.youtube.com/watch?v=At6MLJywKH4. Zijn leven staat natuurlijk in het teken van schaken, vele uren per dag. Gukesh oogt volwassen, timide en zeer gedisciplineerd. Enige fysieke sportiviteit hoort daar zeker bij, zo blijkt uit de opname. Er zullen geen persoonsverwisselingen meer plaatsvinden! Opvallend was het compliment aan Yochanan Afek als Gukesh wordt gevraagd naar zijn favoriete boek, “Afek is a brilliant composer”. Fraaier kan het niet geformuleerd worden. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Yochanan_Afek. Al met al is onze vereniging “gezegend” met het gezelschap van meerdere beroemdheden in de schaaakwereld, waaronder ook de GMs Paul van der Sterren en Hans Ree.

SGA rapidcompetitie
Voor C1 en C2 (Hoofdklasse) verliep de 3e en laatste voorronde prima, zij plaatsten zich beiden voor de finale op 13 juni.
Bij C2 werden Enrico Vroombout en Evgeny Shklovskiy de beste scoorders met resp. 4.5 uit 6 en 6 uit 9. Bij C1 waren Arno (7.5/9) en Ron Nep (7/9) de kartrekkers. In de 1e klasse eindigde C3 als 8e van 10 teams. Felix Kuiken haalde de beste score met 4.5/6. In de 2e klasse eindigden C4 en C5 helaas onderaan. Peter van der Vlis was het lichtpunt en scoorde mooi met 7/9. In de 3e klasse plaatste C6 zich als koploper voor de finale, C7 eindigde 11e van 12. Florian Willemsen en Godard Strengers presteerden sterk met 7/9. Debby Nieberg (C7) deed goed mee met 4.5/6. Hopelijk heeft iedereen plezier gehad, op stap met de teamgenoten in dit wat natte voorjaar, het natste ooit (comfortabel ‘s avonds buiten zitten zit er even niet in). Veel succes gewenst voor de finale teams!

Interne rapidcompetitie
Via deze link is de stand terug te vinden. Er zijn een aantal verrassende koplopers waaronder Maria Dam: http://www.caissa-amsterdam.nl/zomercompetitie-2024/.

Heb je nog ergens plek voor een beker?
Gisteren werd terloops door Theo Weijers, competitieleider van de SGA, in de Laurierboom, de wisselbeker voor het veteranenkampioenschap uitgereikt aan Arno Bezemer, die strak won met 6.5/7. De beker is dermate groot dat een foto van de 2 heren niet samen paste met de beker. Op de beker staat “Huib van Mastrigt” vermeld. Wie dit is en wat deze persoon heeft betekend in de Amsterdamse schaakwereld kan ik niet zo gauw vinden via het normaliter alwetende google algorithme. Wellicht een item voor een volgende keer. Als iemand meer weet verneem ik het graag. Hopelijk kun je deze uit de kluiten gewassen trofee ergens kwijt Arno.

NB volgend weekend is schrijver dezes op stap in een nabij buitenland, graag even geduld tot de volgende editie.

Zien we je dinsdag weer?

Reactie achterlaten