Proefles van Jop Delemarre: een impressie
door

Afgelopen dinsdag (7 juli) werd een proefles gegeven door Jop Delemarre. Jop was op zijn zestiende kampioen van Nederland tot 20 jaar, was op zijn negentiende IM, en heeft in 2007 een grootmeesterresultaat behaald.

Hij gaf les aan twee groepen van 10 personen: een groep met rating <1700 en een groep met rating 1800-2100. Hier volgt een impressie van de les aan de laatste groep.

De twee onderwerpen die aan bod kwamen waren (1) rekentechnieken en (2) klein plan. Van beide onderwerpen zal ik hier een voorbeeld laten zien.

Bij het rekenen is het verstandig om dwingende zetten dieper te bekijken. Een voorbeeld van een dwingende zet is schaak geven. Zie diagram 1. Zwart is aan zet. We moesten hier proberen om uit te rekenen hoe zwart kon winnen. Louter met dwingende zetten. Probeer het zelf eens op te lossen. De oplossing volgt onderaan dit artikel. Dit onderwerp wordt uitgebreid behandeld in het boek “Forcing Chess Moves” van Charles Hertan.
Bij klein plan is het de bedoeling om te bedenken waar je graag je stukken wil hebben staan, en dan te bedenken hoe ze naar die velden toe kunnen spelen. Diagram 4 komt uit de eerste matchpartij tussen Levenfish en Botwinnik (Moskou/Leningrad 1937) na zet 35 van wit. De vraag is waar zwart zijn stukken wil hebben hoe hij dat voor elkaar krijgt. Wat zou je hier spelen?

De oplossingen staan op de volgende pagina.

Jop behandelde nog meer stellingen en gaf nog veel meer tips en ideeën, maar als je die wil weten moet je zijn lessen maar volgen 🙂

Al met al een interessante lesavond die wat mij betreft zeker een vervolg mag hebben.

Reactie achterlaten