Partij digitaal bewaren en analyseren
voor iedereen
door
Is het mogelijk om een schaakpartij digitaal te bewaren, op een internationaal geaccepteerde wijze, zelfs als u zoals ik digibeet bent, en bij de geringste tegenslag achter uw computer begint te vloeken en tieren? Jazeker, dat is mogelijk.

Hoe beginnen we?
Ga naar http://www.caissa.com/chess-tools/pgn-editor.php. Nu ziet u een schaakbord met daarboven vier vakjes. In het meest linker vakje staat ‘1. Starting position’, en nu zijn we bij de eerste fout die gemaakt kan worden. Begin niet gelijk met zetten van uw partij uit te voeren, maar klik met de muis in het vakje ernaast: ‘2. Game moves’. Dan pas de zetten van uw partij uitvoeren, simpelweg door ze op het bord te maken. (Met muis klikken op een stuk of pion, loslaten op het bestemmingsveld). Als u een foutje heeft gemaakt dan staat rechts naast het bord ‘Delete ….. ‘ (laatste zet). Ik zou niet beginnen met een hele partij, maar eerst met slechts een paar proefzetten, want wie weet gaat er straks toch nog iets mis.
Nu weer een hokje naar rechts, naar ‘3. Game info’. Noteer hier uw naam, die van uw tegenstander en de uitslag. De datum, respectievelijke elo’s etcetera kunnen hier ook ingevoerd worden, maar het gaat me nu even om de laatste stap (‘4. Output’), waarbij een vervelende fout gemaakt kan worden.
PGN editor is namelijk een online programma, hetgeen bij mijn weten betekent dat het niet op de harde schijf of zo van uw computer staat, dus als het programma wordt afgesloten dan bent u de partij die u zojuist heeft genoteerd kwijt.
U moet daarom, eenmaal in ‘4.Output’, onder op SELECT PGN klikken, vervolgens hetgeen blauw is geworden kopiëren, en dit plakken in bijvoorbeeld een bestand van een tekstverwerkings-programma zoals Word. Pas dan kan PGN Editor afgesloten worden. Wilt u hetgeen u heeft opgeslagen weer zien? Open PGN Editor, klik op ‘1. Starting position’, dan op IMPORT PGN FILE, plakken, IMPORT en daar zijn we weer.
PGN partijen kunnen ter analyse worden gevoerd aan ‘engines’ zoals Stockfish, “het sterkste schaakprogramma ter wereld”. De link daarnaar is https://www.chess.com/nl/analysis-board-editor. Na Start klikt u rechts op ‘PGN laden’, plak het gekopieerde bestand, en de rest wijst zich vanzelf. Het is leerzaam, maar ontnuchterend om te zien wat u allemaal heeft gemist, vooral als er combinaties in de lucht hangen.
Tenslotte, u kunt een pictogram van PGN Editor op uw bureaublad plaatsen door als het programma is geopend op de rechter muisknop te klikken, kiezen voor ‘opslaan als’, en tenslotte voor ‘Bureaublad’.

Reactie achterlaten