Nieuwsbrief
Eerlijk spel
door
De kwestie Hans Niemann versus Magnus Carlsen suddert flink door

Beste clubgenoten,

Eerlijk spel
Op de internationale velden blijft de kwestie tussen Magnus Carlsen en Hans Niemann flink doorsudderen. Niemann heeft een zaak aangespannen tegen Carlsen en diverse anderen die hem in een minder goed daglicht hebben gesteld, waaronder Hikaru Nakamura. Online zijn er bedenkingen tegen Niemann, vooralsnog is er geen tastbaar bewijs dat hij in fysieke toernooien vals heeft gespeeld/een hulpmiddel heeft gebruikt. Het is ook een ethische kwestie. Zou een online overtreding alleen online gestraft dienen te worden of zou het ook gevolgen dienen te hebben voor het optreden bij fysieke toernooien? Je zou kunnen stellen dat de geloofwaardigheid van een speler al zijn activiteiten betreft, in dat opzicht is er geen scheidslijn tussen het soort podium waarop wordt gespeeld. Anderzijds kan worden meegewogen dat overtredingen zijn begaan op een jeugdige leeftijd. Iedereen behoort een kans te krijgen om zich opnieuw te bewijzen. Helaas voor Niemann zal de “cheat”-zaak lang aan hem blijven plakken. Privacy bestaat niet in de schaakwereld, eerder een ongenadige drift om met valsspelers af te rekenen. Wellicht komt vals spelen daardoor weinig voor. De drift om af te rekenen heeft een sterke sociale functie. Schaken is een nette sport met respect voor de medemens, er zijn geen hooligans, we geven elkaar een hand (in reguliere tijden) en bespreken op vriendelijke wijze de wedstrijd na afloop, met een biertje of ander verrijkend vocht. Laten we dat vooral zo houden!

Interne
De interne was goed bezet met 28 borden. Aan kop werd de opmars van Tyrone Marioneau gestut door Michael Wunnink die de competitie met redelijke afstand leidt, Daarna volgen Marc Overeem en Jack Blanchard, zij wonnen beiden hun partij. Tyrone staat mooi 5e. Met 8 ronden te gaan is nog veel mogelijk. Competitieleiders Paul van Beukering en Aleks Varnica werden tegen elkaar ingedeeld (toeval of niet?). Aleks trok uiteindelijk aan het langste eind. Onder de verrrassingen was Faan Langelaan (1300) die won van Henk Verkuyl (1700).

SGA-competitie
Afgelopen donderdag won Caissa 4 op bezoek bij VAS 4 met flinke cijfers (2-6, klasse 2B). Overwinningen waren er voor Jurgen Stigter, Ridens Bolhuis, Jan van Banning en Peter van der Werf. Een mooie start en wellicht een goed signaal voor de rest van de competitie.

KNSB
Zaterdag 5 november spelen onze 4 teams in de Meevaart. Caissa 1 en 3 zullen trachten hun stand aan de kop te handhaven. Voor het 3e wordt het tijd te winnen na 2 nederlagen. Het 4e heeft nog maar 1 wedstrijd gespeeld en gaat ook voor een positief resultaat. Succes!


Reactie achterlaten