Nieuwsbrief 150
Laatste ronde KNSB en SGA 55 plus Cup
door
Wet van Murphy gaat niet op voor C1 en C2 en Arno Bezemer pakt sequentieel het veteranen kampioenschap!

Wat zou je hier met zwart aan zet spelen?

KNSB, 9e en laatste ronde
In ons gezellige thuishonk huize Lydia werd van te voren gevreesd voor de wet van Murphy. Zowel het 1e als het 2e konden degraderen als alles tegen zou zitten. Toen uw verslaggever tegen vijven arriveerde (het werk gaat nog steeds voor de hobby…) stond het 1e (1A) 4-4 tegen LSG 2 (Leiden), een team dat bij verlies zou degraderen. De 2 resterende partijen leken beiden remiseachtig, helaas sloeg Murphy bij een partij toe en verloren we nipt. Het 1e hoefde gelukkig niet al te lang te wachten voor het verlossende woord, supporter Dirk Goes rapporteerde het goede nieuws. Het reeds veilige Voorschoten deed de sportieve plicht en won met 3-7 van Purmerend, ook geen slecht team, dat pardoes degradeert. Met de 8e plaats komt C1 mooi weg. Topscoorder werd Alje Hovenga (hij won gisteren als enige) met 5,5 uit 9 en een TPR van 2360. Het 2e (3E) zou zeker veilig zijn als niet werd verloren van SHTV (Den Haag). Van te voren werd goed nagedacht over het strijdplan. Een van de spelers zou zaterdagse werkzaamheden veinzen zodat topper Gertjan van der Hoeven in de gelederen zou kunnen worden ingezet. Gertjan voldeed aan de verwachting, hij won, net zoals Angelo Spiler en Avni Sula. Met 5-3 in de pocket en 10 punten op de 4e plaats is weer een degelijk seizoen afgerond. Topscoorders werden Martin Bottema (TPR 2097) en Angelo met 5.5 uit 8 (TPR 2213). Murphy droop teleurgesteld af en de teamleiders hoeven niet te vrezen voor hun positie. Laten we het 3e (3C)niet vergeten, zij waren reeds gedegradeerd en gaan volgend jaar weer schitteren in de 4e klasse. Helaas werd verloren van Aartswoud (2.5-5.5). Kees Sterrenburg pakte een punt, topscoorder werd Zhengke Zhou met een mooie score van 6 uit 8 (TPR 2223)

Interne ronde 13
Met nog 2 ronden te gaan blijft het spannend. Gertjan van der Hoeven en Evgeny Shklovskiy wonnen beiden van 2 opkomende spelers, Yarin Ploum en Felix Kuijken. Het verschil blijft klein, 111 punten, minder dan 0.5 wedstrijdpunt. In de categorieën is het zeker zo spannend. René Pijlman verloor van Boudewijn Thewissen maar heeft nog 71 punten voorsprong op Wim Suyderhoud (tot 1900). Tot 1700 kunnen Yarin en Matvey Alexandrov (verlies van Alexander Sleeckx) beiden nog winnen. Idem is de afstand klein tussen Wouter Egas en Debby Nieberg (tot 1500). Tot 1300 heeft Sannder Veter (winst op Boudewijn van Beckhoven) een ruime voorsprong op Deepayan Roy. Veel succes in de laatste ronden allemaal!

Veteranen toernooi SGA
Vroeger was je veteraan vanaf je 50e, tegenwoordig ligt de drempel bij 55, we schijnen gemiddeld genomen langer te leven. Of dat ook geldt voor schakers zou ik niet durven te zeggen, er zijn gevaarlijker hobbies te bedenken.
De afgelopen 7 woensdagmiddagen werd gestreden om het SGA-Veteranenkampioenschap voor 55-plussers. Bij Caissa mag menig lid participeren en dat doen we dan ook met verve. Een aantal clubgenoten viel in de prijzen.
In de A-groep prolongeerde Arno Bezemer zijn titel met een mooie score van 6.5 uit 7, Cor Croese werd 3e met 4.5 uit 7. In de B-groep behaalde Wim Suyderhoud een fraaie gedeelde eerste plaats met een score van 5.5 uit 7.
Overige deelnemende Caissanen:
A-groep:
Olaf Ephraim: 4 uit 7
Rob Bödicker: 3.5 uit 7
Kees Sterrenburg: 3.5 uit 7
B-groep:
Tony Lith: 3.5 uit 7
C-groep:
Karol Lesman: 4.5 uit 7
Jorge Alarcon Ramirez: 4 uit 7

SGA-competitie
In de hoofdklasse had Caissa 1 een enerverende pot tegen Amsterdam-West 1. Beide teams konden degraderen, bij winst zou C1 veilig zijn. Rond 23.30 uur stond het 3-3 (Arno Bezemer en Ron Nep wonnen hun partij). Alje Hovenga had een duidelijke drukstelling tegen Maksymilian Markuszewski met toren en ongelijke lopers. De koning en loper van Maksymilian stonden elkaar danig in de weg in de koningshoek van de stelliing. Met, gedurende meer dan 20 minuten, minder dan 1 minuut op de klok liep dat fout en stond het 4-3 voor C1. Resteerde de partij van Michaël Wunnink tegen Sven Pronk (wit). Deze leek in het eindspel soepel te verlopen tot plots wit doorbrak en een eindspel ontstond van loper, paard en 2 pionnen tegen dame.  De uitdaging was om de stukken goed te coördineren. Michaël wist dit “grootmeesterlijk” te spelen met een zeer hoge graad van nauwkeurigheid. Dit culmineerde in de stelling bovenaan dit schrijven. Met 1….Pe6 gaat het paard in de penning staan, wit moet op e2 nemen en het ontpende paard geeft op d4 schaak. UIteindelijk beslist de resterende f-pion. Het lijkt eenvoudig maar de clou zit natuurlijk in het voorbereidende werk. Het deed Michaël denken aan “Ode aan de pion” van Donner. Zolang je maar aan het eind een pion overhoudt. Met 5-3 in de pocket togen publiek en supporters tevreden naar huis. Teamleider Paul Schipper, de geniale opstellingsarchitect, werd gelauwerd aan de toog en kreeg van Driss het allerkoudste pilsje uit een speciaal segment in de koelkast aangereikt, verdiend loon na hard werken.
In de 2e klasse A is C4 op de 4e plaats geëindigd. In de laatste wedstrijd werd met 2.5-5.5 gewonnen van de Raadsheer 3. Matvey Alexandrov, Peter van der Vlis, Boudewijn Thewissen en Paul van Beukering waren de winnaars. Peter en Matvey werden topscoorders met 4.5 punten.
Eind april en begin mei volgende de laatste SGA-wedstrijden, we leven natuurlijk mee!

De volgende nieuwsbrief volgt in de week na Koningsdag.

Graag tot dinsdag bij de interne!

Planning komende tijd
– 14e ronde B-turnus – 23 april
– diverse SGA wedstrijden in april
– Prof. van Hulsttoernooi (snelschaken) – 30 april
– 15e en laatste ronde interne – 2 mei

Reactie achterlaten