Eerste les van Jop Delemarre
door

Bijna twee weken geleden (dinsdag 10 november) gaf Jop Delemarre zijn eerste van vier lessen. De proefles van 7 juli was goed bevallen, en smaakte naar meer.

Ook dit keer gaf hij les in twee groepen. Ik zat in de tweede groep (elo >=1900), dus alleen daarover kan ik iets vertellen.

Het onderwerp dat aan bod kwam was een relatief eenvoudig onderwerp: de opening. Jop leerde ons dat het doel van de opening is: activiteit richten op kwetsbaarheid. Hij keek met name naar dynamische openingen. Voorbeelden van openingen waarbij een speler de andere het centrum geeft, om het kwetsbare centrum daarna aan te vallen en bij iedere zet een nieuw stuk te ontwikkelen zijn Aljechin, Grünfeld, Philidor, Chigorin, Benko, Aangenomen Koningsgambiet, Aangenomen Damegambiet. Als je zo’n soort opening speelt moet je heel goed weten hoe je het centrum moet aantasten, anders moet je het niet spelen.

Jop toont de Chigorin

Jop behandelde als voorbeeld de partij Pillsbury-Chigorin, St. Petersburg 1895. Hierin speelde Chigorin “zijn” opening. Na de zetten 1.d4 d5 2.c4 Pc6 3.Pf3 Lg4 4.cxd5 Lxf3 5.dxc6 Lxc6 6.Pc3 e6 7.e4 heeft wit het centrum in handen. Zie diagram 1. Hier stelde Jop de vraag: hoe ga je verder?

Het centrum moet natuurlijk worden ondermijnd. En activiteit richten op kwetsbaarheid. Wits kwetsbare punt is e4. Dus 7..Lb4 8.f3 en nu 8..f5!. In de partij werd toen 9.e5 gespeeld. Dit is een overwinning voor zwart, want daarmee haalt wit de flexibiliteit uit het centrum. Je weet dan waar alles staat, dus “het is gemakkelijk schieten”. De kwetsbaarheid is nu niet meer e4, maar d4.

De partij ging als volgt verder: 9..Pe7 10.a3 La5 11.Lc4. Zie diagram 2. Hier vroeg Jop: Welk stuk speel je hier naar d5? Pd5 of Ld5?.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden kun je de “vergelijkende methode” gebruiken (dit had Jop uit het boek Kaas en de Evolutietheorie van Bas Haring. De vraag is: wil je een paard op d5 met of zonder de witte lopers op het bord? Je hebt het liever zonder witte lopers. En dus moet je 11..Ld5 spelen, zoals ook in de partij geschiedde.

De partij ging als volgt verder: 12.Da4+ c6 13.Ld3 Db6 14.Lc2 Da6! 15.Ld1 Lc4 16.f4 0-0-0 17.Le3 Pd5 18.Ld2 Pb6 en wit verloor d4 en het stort helemaal in.

Hierna behandelde Jop ook nog een partijfragment uit Karpov-Bagirov, ch-USSR Riga 1970. Maar alleen degenen die bij de les waren weten wat daar gebeurde…

Reactie achterlaten