JUGANDO CON LAS ESTRELLAS
Goed gedoteerd nieuw zomertoernooi
door
Het jaarlijkse Tata-toernooi in Wijk aan Zee, voor elke schaakliefhebber iets verrukkelijks, heeft als enig minpuntje dat het rond die tijd meestal ‘guur’ weer is en dat het toch zo prettig dichtbij gelegen strand daardoor altijd jammerlijk onbenut blijft. Januari, in Nederland. Kniesoor die het zelfs maar noemt en natuurlijk blijven we elk jaar enthousiast aanschuiven, maar wie iets meer genot wil maak ik er bij deze graag even op attent dat er medio augustus ook jaarlijks een zevendaags internationaal toernooi wordt georganiseerd op ons Canarische Eiland La Palma!

In de historische hoofdstad Santa Cruz, gelegen aan een ruim en rustig strand, is het heerlijk toeven, is het altijd rond de 25 graden Celsius, en gaat de laatste kroeg pas om 02.00 dicht. Maar let op, nu komt het: normaal wordt alleen grootmeesters gratis geheel verzorgde accommodatie aangeboden (zij betalen dus alleen de vliegreis en verder niets), maar uw vroegere clubgenoot ondergetekende heeft bij het bestuur weten te regelen dat ook IM’s en FM’s van deze royale regeling gebruik mogen maken – mits ten minste één grootmeester tot het gezelschap behoort (en mits men tijdig op de hoogte is gesteld van het totale aantal spelers). Een retourtje La Palma kost gemiddeld 300 euro (maar Transavia heeft ze vaak voor minder dan de helft in de aanbieding, dus geregeld even de prijzen checken is zeer de moeite waard); zitten jullie voor die 300 piek een week lang verder gratis met je luie reet op La Palma, riant prijzengeld binnen te harken… Kan het mooier?? Er waren dit jaar zo’n 120 deelnemers, en de eerste prijs (1500 euro) ging naar een Israëlische grootmeester met een rating van 2590, die eigenlijk alleen concurrentie had van de kolossale Oekraïner Turov (2610). Nummer drie in speelsterkte (ik weet niet meer of die ook als derde eindigde) had Elo 2450. Ik bedoel, met een béétje teamwork moet onze kopman daar hoog kunnen eindigen – zeker zolang het toernooi nog in de kinderschoenen staat en nog relatief onbekend is.
Ik zou zeggen, bekijk het even: het kán jaarlijks een fantastisch leuk weekje worden! Voor verdere informatie verwijs ik, als altijd, graag naar uw clubgenoot, my man Wim Suyderhoud, maar ook Caïssa-vrienden als Angelo Spiler en Frans Roes zijn inmiddels kind aan huis op het eiland (Frans, laat ik het maar eerlijk zeggen, je pompoenen zijn inmiddels ook vergaan, sorry).

P.S.: ook voor de mindere goden kan ik onderdak regelen in Santa Cruz, maar uiteraard draait de gewone man voor alle kosten op: wij betalen namelijk 25 euro deelnamegeld, en reken dan voor onderdak op (maximaal) 150 euro per week. Is ook nog te doen, hoop ik (verder is het leven hier namelijk aanzienlijk goedkoper dan in Nederland: een pilsje op het terras kost hier nog gewoon 1,30).
Mag ik tot slot nog even m’n ouwe gabber Jaap van Velzen de speciale groeten doen? Héél graag. En hopelijk zie ik u volgend jaar in groten getale verschijnen. Tot dan!

Lesly Gebhard

 1. Wim Suyderhoud

  Wim Suyderhoud zei op :

  Your man gaat zijn deelname in 2018 serieus overwegen! Zou leuk zijn met een groepje te gaan…

 2. Ti de Jong

  Ti de Jong zei op :

  Ik hou mij aanbevolen om mee te gaan, wellicht gaat Ton (mijn man) ook mee 🙂
  In verband met mijn werk is het prettig dat ik op tijd (eind december) weet wanneer het toernooi precies is. Kan ik namelijk vrij regelen.

Reactie achterlaten