In Memoriam Micha Leuw
door

In Memoriam Micha Leuw

Deze pagina is ter herinnering aan Micha Leuw, onze clubkampioen die niet terugkwam van een vakantie in Thailand. U kunt hier verschillende in memoriams lezen. Tevens staan hier een aantal teksten die tijdens de herdenkingsbijeenkomst op 4 januari 2005 zijn uitgesproken. Ook zijn hier foto’s te vinden.

De volgende tekst stond op 30 december 2004 op de website van onze schaakclub.


17 april 1968 – 19 december 2004

Vrienden en vriendinnen van Caïssa,

Een onvoorstelbaar ongeluk is de familie Leuw en de club overkomen. Micha Leuw is niet teruggekomen van zijn vakantie in Thailand. Sinds 19 december wordt hij vermist. Na een uitstapje op een eiland voor de kust van Thailand, waar Micha heeft gesnorkeld, is hij niet meer gezien. Er stond een sterke wind en een aflandige stroom. Er is door de plaatselijke politie nog dagen naar hem gezocht. De kans dat hij na 11 dagen nog leeft moet als minimaal worden beschouwd.
Jeroen Hoogenboom is naar Thailand geweest om hem te zoeken en informatie in te winnen wat er met hem gebeurd kan zijn en vooral ook om aan de onzekerheid over zijn lot een eind te maken. Helaas is daar nu zo inderdaad een eind aan gekomen.
Micha’s lichaam is nog niet gevonden. De zeebevingsramp zal dat er niet makkelijker op maken.

Micha is 36 jaar oud geworden.

Geen enkel woord is er voor het verdriet. Geen enkel woord is er om Eddy en Jetty en Maarten te troosten.

Komende dinsdag (4 januari) gaat het voorgenomen programma van schaaklessen niet door. Dat was een idee van Micha en hij zou ook de organisatie ervan in handen hebben. We voelen ons niet in staat dit nu nog te doen. In plaats daarvan houden we een korte herdenking.

Daarna moeten we maar zien. Er kan geschaakt worden door wie dat wil. Maar geen interne competitie. Er kan gevluggerd worden, maar geen snelschaakcompetitie. Dit is een programma van niks. Toch hoop ik dat u allemaal komt.

We zullen Micha vreselijk missen.

Leo Oomens, 30 december 2004

Op schakers.info viel op 1 januari 2005 het volgende te lezen. Voor het geval dat in de toekomst de originele link niet meer bestaat, staat de tekst ook hieronder.

FM Micha Leuw verdronken …

FM Micha Leuw Naar nu bekend is geworden is op 19 december 2004 in zijn vakantie op Thailand de 36-jarige FIDE-meester Micha Leuw spoorloos verdwenen en vermoedelijk verdronken. De Amsterdammer is niet één van de vele slachtoffers van de tsunami, maar verdween in een duikavontuur op één van de vele stranden op Thailand. Micha Leuw was lid en clubkampioen van de Amsterdamse club Caissa, van welke club één van de leden naar Thailand vloog om hem te gaan zoeken. Maar vergeefs.
Zie dienaangaande ook de website van Caissa-Amsterdam.

Micha Leuw speelde in het afgelopen jaar vele toernooien onder anderen Badalona Open, Bussum Open, La Fere Open en het Amsterdam Chess Tournament 2004. Hij was dan ook een veel voorkomende naam in de verslaggeving op schakers.info.
Zie hier een partij uit het ACT:
Leuw – Tan (Matthew) 1-0.

Micha Leuw had zich eveneens in betrekkelijk korte tijd ontwikkeld tot een sterke Go-speler (1k) en speelde veelal go-toernooien als duo met Guo Juan. Zie hieromtrent een persbericht op gobase.org.

With a hope for a much better year to come, Yochanan Afek, Amsterdam.

zaterdag 1 januari 2005 14:56:05

Op schaaklog.nl viel op 2 januari 2005 het volgende te lezen. Voor het geval dat in de toekomst de originele link niet meer bestaat, staat de tekst ook hieronder. Tevens zijn bij de originele link nog wat reacties te lezen.

Toernooien : Over de Rilton Cup en Micha Leuw
Gepost door Peter Doggers op 2/01/2005 16:33:04

Hier had een vrolijk eerste verslag moeten staan van de verrichtingen tot nu toe van Zhaoqin Peng en ondergetekende in het toernooi om de Rilton Cup in Stockholm. Tot donderdagavond 30 december was ik namelijk in opperbeste stemming: op jacht naar mijn tweede IM-norm ging het gesmeerd met twee remises tegen twee grootmeesters en twee punten tegen mindere goden. Toen bereikte mij het verschrikkelijke nieuws dat mijn schaakvriend Micha Leuw is overleden. Volkomen in de war verloor ik de vijfde ronde en na twee Oud & Nieuw-feestjes kwam de klap keihard aan op nieuwjaarsdag. Ik las het verslag van de zoektocht naar Micha in Thailand en met allerlei vrolijke toeristen om me heen in de lobby van het hotel barstte ik in huilen uit. De rest van de dag doolde ik wat rond door Stockholm en ik heb geprobeerd een eerdere vlucht terug te regelen, maar dat was niet mogelijk en een enkele reis zou ruim achthonderd euro kosten. Ik besloot te blijven en het beste van het toernooi te maken. Voor Micha de schaker probeer ik hier alsnog een goed resultaat neer te zetten. Nu verkeer ik dus in een bijzonder onwerkelijke situatie hier in de Zweedse hoofdstad, die te omschrijven is als ‘ik doe mijn best om mijn best te doen’. Later post ik waarschijnlijk wel een toernooiverslag (de foto’s zijn al gemaakt!) maar nu beschrijf ik wat van mijn herinneringen aan Micha.

We kenden elkaar al lang, zoals vele schakers elkaar ‘kennen’. We zagen elkaar regelmatiger sinds het toernooi in Vlissingen in 2003, Micha won van mij in het Eijgenbrood van 2003 en we leerden elkaar in augustus dit jaar pas goed kennen tijdens de drie weken die we met z’n tweeën in Spanje doorbrachten. We speelden in de open toernooien in Badalona en Solsona en vooral in het laatste toernooi deden we het niet onverdienstelijk: ik hield één GM op remise en Micha twee op rij en als ik me niet vergis later nog een. Hij was duidelijk op de weg terug: ruim tien jaar geleden werd hij FM en in die tijd versloeg hij o.a. GM K. Georgiev maar zijn rating was teruggezakt tot onder de 2200. Het spelbegrip was echter duidelijk niet weggezakt.

We waren tegenpolen, daar in Spanje. Ik hield een ritme aan van vroeg op en op tijd naar bed; Micha ging doorgaans pas rond vijf uur ’s nachts slapen. Ik was een (soms wat te?) nette jongen die een vlek op een shirt verafschuwde; Micha liep op blote voeten tot zijn tenen zwart zagen. Ik viel op de slanke blonde dame, Micha op het ‘donkere dikkerdje’. Toch konden we het verrassend goed met elkaar vinden. We analyseerden tijdens het eten altijd onze partijen met zijn platte zakschaakspelletje en zagen dat onze speelstijlen niet zo ontzettend van elkaar verschilden, veel minder in ieder geval dan wijzelf. Ach, misschien waren we niet zo anders. Zoals Micha was, probeer ik immers ook te zijn: iemand die steeds probeert het leukste uit het leven te halen, zich niet te veel wil bezighouden met onbelangrijke dingen en op schaakgebied altijd op zoek is naar de principiële voortzetting.

Er zijn vele andere (schaak)vrienden die Micha beter hebben gekend dan ik en het is meer op zijn plaats dat zij een in memoriam schrijven. Toch wil ik graag op deze plaats mijn blijdschap uitspreken dat ik Micha heb gekend. Met pijn in het schaakhart maak ik dit toernooi af in de wetenschap dat we niet meer samen een toernooi zullen beleven. Micha’s familie en vrienden wens ik veel sterkte met dit ongelofelijke verlies.

Op de KNSB site viel op 9 januari 2005 het volgende te lezen. Voor het geval dat in de toekomst de originele link niet meer bestaat, staat de tekst ook hieronder.

In memoriam: Micha Leuw

Naar verluidt is tijdens zijn vakantie in Thailand de Amsterdamse Fide-meester Micha Leuw om het leven gekomen. Hij wordt vermist sinds een duikexpeditie
op 19 december. Enkele van zijn persoonlijke eigendommen werden terug gevonden. Van Micha ontbreekt tot op heden elk spoor. De ramp die het land daarna getroffen heeft, maakt de zoektocht er niet eenvoudiger op. De kans dat Micha nog in leven is, is nihil.

Micha leerde ik kennen in het Amsterdamse schaakcircuit. Hij was een gevaarlijke concurrent bij de vele snelschaak- en rapidtoernooien. Nog meer duels vochten we uit toen ik lid werd van zijn club, Caissa. Omdat ik het spelen van interne competities niet meer kon combineren met toernooiverplichtingen, zijn we elkaar een paar jaar uit het oog verloren. Maar dat is het mooie in de schaakwereld; een dergelijke periode wordt dan weer afgewisseld door een tijd dat je zeer intensief met elkaar om gaat. Die periode brak aan toen Micha, Joseph Molenaar, Henk-Jan Visser en ik een kamer deelden tijdens het toernooi van La Fère. Het is altijd jammer wanneer je als kamergenoten tegen elkaar wordt ingedeeld, hetgeen gebeurde in de tweede ronde.

Van der Weide – Leuw
1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 e6 6. g4 h6 7. Le3 a6 8. f4 e5 9. Pf5 h5 10. Pd5 Pxd5 11. Dxd5 g6 12. Lc4 Th7 13. Pg3 hxg4 14. f5 gxf5 15. exf5 Ld7 16. Dd3 Lc6 17. f6 Th3 18. 0-0 Pd7 19. Db3 d5
Als professional was het voor mij natuurlijk iets makkelijker lange theoretische varianten te spelen dan voor Micha. Hij was hier al een tijdje op zichzelf aangewezen. Mijn voorbereiding ging verder met 19..Th7 20. Tad1 Pxf6 21. Lg5 Le7 22. Pf5 g3 23. h4 Micha’s nieuwtje betekent wel dat ik nu ook aan het werk moet. 20. Lxd5 Lxd5 21. Dxd5 Dc7 22. Tad1 0-0-0 23. Dxf7 Lc5 24. Db3

Hier had ik beter naar een goed eindspel kunnen afwikkelen met 24. Lxc5 Dxc5+ 25. Tf2 Txh2 26. Pe4 De3 27. Dc4+ Kb8 28. Dd3 Dxd3 29. Txd3. In de partij komt er daarentegen een stelling op het bord die wit ook kan verliezen. 24..e4 25. Lxc5 Dxc5+ 26. Tf2 Pe5 Hier ziet 26. … e3 er gevaarlijk uit voor wit. In de analyse ging het maar net goed: 27. Te2 Pe5 28. Txd8+ Kxd8 29. Dxe3 Pf3+ 30. Kf1 Pxh2+ 31. Kg2 Dc6+ 32. De4 Dxf6 33. De8+ Kc7 34. Te7+ met winst. 27. Txd8+ Het overtuigendst was hier 27. De6+ Kc7 28. Txd8 Txg3+ ( 28. … Pf3+ 29. Kf1 Kxd8 30. Pxe4 ) 29. hxg3 Kxd8 30. f7 +-. 27..Kxd8 28. Pxe4 Dd4 29. f7?? Micha had het mij de laatste zetten zo lastig gemaakt dat ik onder de druk bezwijk. Het beest gaf echter nog 29. Pg5!! +-. 29..Pf3+ 30. Kg2 Txh2+ 31. Kg3 De5+ 32. Kxg4 Dxe4+ 33. Kg3 Dh4+ 0-1

In een eerder verslag maakte ik al melding van de hygiënische omstandigheden in het internaat waar we gelegerd waren. Micha mailde me later nog of het zijn handdoek was waar dat paard zijn nood in geledigd had… De andere internaatgangers zullen sowieso hun ogen uitgekeken hebben. Wie was toch dat mannetje dat om de zoveel tijd verstrooid naar buiten liep om een sjekkie te roken? Verdiept in een boek over de Grünfeld en totaal vergeten een broek aan te trekken. De organisatie vond hem ook een aparte verschijning. In de diareportage kreeg Micha de aandacht die hij verdiende; hij stond op de ene dia, zijn persoonlijke bezittingen op de andere. Alle bagage was ballast tijdens de partij en dus zag je Micha’s schoenen, portemonnee, shag en weet ik wat op een hoopje naast hem liggen.
Als schaker verwierf Micha de FM-titel. Hij had een zeker begrip van het spel en ik twijfel er niet aan dat het hem uiteindelijk gelukt zou zijn de IM-titel te behalen. In het toernooi van La Fère maakte hij vooral indruk op mij door de volgende partij te winnen.

Vinsot – Leuw
1. Pf3 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. d4 Lg7 5. Db3 dxc4 6. Dxc4 0-0 7. e4 Pc6 8. d5 Pa5 9. Da4 c6 10. Lg5 cxd5 11. Td1 Ld7 12. Lb5 Lxb5 Micha houdt het positioneel. Het chaotische 12..Pc4 kwam in aanmerking. 13. Dxb5 Db6 14. Dxb6 axb6 15. exd5 h6 16. Lh4?! Natuurlijk speelt wit niet graag 16. Lxf6, maar nu wordt “Delroy” wel erg zwak. 16..g5 17. Lg3 Pc4 18. b3 Ph5 19. Pd4

19…Pxg3
In de analyse, die natuurlijk liggend op het grasveld plaats vond, werd nog gekeken naar 19..Pb2!? 20.Td2 Tfc8. Micha belegert echter consequent de d-pion. 20. hxg3 Pd6 21. a4 Tac8 22. Pcb5 Pxb5 23. Pxb5 Tfd8 24. 0-0 Tc5 25. d6 e6 Herhaling van de vorige mededeling. 26. Tc1 Tc6 27. Tc4 Txc4 28. bxc4 Kf8 29. f4 Ke8? Een smetje op een vlekkeloze partij. Micha had de f-lijn gesloten moeten houden met 29..g4. Wit heeft nu namelijk de tactische truc 30.fxg5 hxg5 31.Pc7!. Gelukkig ziet hij het niet. 30. f5 e5 31. f6 Lf8 32. Td1 Kd7 33. Td5 Ke6 34. Pc7+ Kxf6 35. Tb5 Kf5 36. Txb6 Lxd6 37. Txb7 Td7 38. Pb5 Lc5+ 0-1

Omdat Micha de laatste ronde in tijdnood tegen IM Pytel een gewonnen toreneindspel liet lopen, miste hij hoogstwaarschijnlijk een IM-norm. Desalniettemin was hij de schappelijkheid zelve na afloop. Omdat ik zijn onderdak geregeld had bedankte Micha mij door zijn dompelaar cadeau te doen. Als profschaker zijnde, die van koffie en thee houdt, bleek dit een verdraaid handig apparaat. Je kan moeilijk elke keer een waterkoker in je tas stoppen. Later deed Micha me nog enkele “bamisoepjes” toekomen, een soort instant-noedels die eveneens met een dompelaar bereid kunnen worden. Toen deze geconsumeerd waren, mailde ik Micha waar ik een nieuwe voorraad kon aanschaffen. Hij mailde terug:
Hoi, sorry voor de vertraging maar ik zit in Thailand en zie mijn mail niet vaak. Je moet op de Nieuwmarkt zijn. Ik kan je de grote chinese supermarkt op het begin van het plein aanraden. Kijk ook eens in het vries vak voor vis en vlees balletjes. Misschien was dit het geheim van de ‘hete herfst’?  -Micha

Ik bedankte Micha, wenste hem een prettig verblijf en sprak het vermoeden uit dat het in Thailand beter weer was dan hier. Enfin, het liep anders. Nog steeds heb ik grote moeite het te geloven. De intuïtie van de schaker is gericht op overleven. Daarom hoop ik van harte dat over een week in de krant een berichtje staat dat er op een onbewoond eilandje voor de kust van Thailand nog een overlevende is aangetroffen. Zittend in lotushouding onder een palmboom, een eeuwige glimlach op zijn gezicht. In zijn ene hand een shekkie en in de andere een boek over de Grünfeld.

[Karel van der Weide]

Op 6 januari 2005 kreeg de schaakclub de volgende mail.

Het volgende overlijdensbericht stond op 16 februari 2005 in De Volkskrant.


Teksten herdenkingsbijeenkomst 4 januari 2005

Deze toespraak werd op 4 januari 2005 gehouden door
Prof.dr. J. van Hulst oud 93 jaar
Lid en erelid van schaakvereniging Caïssa.

Deze toespraak werd op 4 januari 2005 gehouden door Ed Leuw.


Foto’s

Tot slot nog enkele foto’s van Micha Leuw. Zo zullen we hem blijven herinneren.

 

Reactie achterlaten