Een nieuwe gratis schaakserver: Lichess
Magnus Carlsen speelt er ook
door
Een paar jaar geleden begon een jonge Franse programmeur, Thibault Duplessis, met een nieuwe schaaksite, Lichess. Een ambitieus project. Open source, geen advertenties en gratis, als in "forever free". Intussen is de 'critical mass' allang bereikt en zijn zo'n twintig duizend schakers tegelijk ingelogd en meer dan zeven duizend partijen bezig.

Sinds een paar maanden heeft ook Magnus Carlsen van zich laten horen. Hij won het eerste Lichess Titled toernooi, waar 118 titelhouders aan meededen. Magnus besloot de eerste prijs van 500 dollar terug te geven aan Lichess zodat het prijzengeld voor het tweede Lichess Titled toernooi nog hoger zou zijn.

Lichess biedt erg veel: behalve zelf schaken, kun je er partijen (met live-analyses) volgen, schaaktraining krijgen en fun hebben met diverse varianten op het spel als Racing Kings en King of the Hill of met de GM Dimitri Komarov commentaar Chrome extensie die je eigen zetten van live-commentaar voorzien. Lichess heeft ook een hele speciale en geliefde speler, GM Andrew Tang, bijgenaamd Penguin, die een ware meester is in Bullet en Ultrabullet, en ook al een paar keer won van Magnus. Hieronder kun je GM Andrew Tang zien spelen tijdens het eerste Lichess Titled toernooi :

Ik vind dat iedereen, ook mensen zonder veel geld, fatsoenlijk en prettig moet kunnen schaken op Internet. Mensen die blij zijn met Lichess kunnen geld doneren of t-shirt of mokken kopen, en dat loopt al vanaf het begin erg goed.

Albert Janssen is moderator bij Lichess en kwam vorig jaar uit voor Caissa 4.

 

Reactie achterlaten