Een Caro-zo-Kann het gaan
Partijverslag Science Park toernooi
door
Verbaas u met mij over onderstaande partij, die ik in de laatste ronde van de C-groep speelde.

Is het mogelijk een partij te winnen als je de eerste twaalf zetten slechts pionzetten en drie damezetten hebt gedaan, je toren op h1 kwijt bent geraakt en in de loop van de strijd ook nog je e-pion geofferd hebt, alsmede je g-pion en h-pion van het bord zijn? In ruil voor je ingeleverde materiaal heb je wel een pion,loper en een paard veroverd, maar pas op de dertiende zet heb je je loper ontwikkeld, en die wordt op zet 14 alweer geslagen.

Inderdaad, zwart had natuurlijk beter kunnen spelen, maar blijkbaar kostte het vinden van de zetten zoveel tijd dat mijn tegenstander op zet 29 door tijdsoverschrijding de partij verloor in een hopeloze stand.

Bij de voorbereiding op deze partij speelde een flamboyante schaker door mijn hoofd, wiens naam ik helaas ben vergeten. Hij leeft niet meer, maar in de jaren 90 wees hij me de beginzetten aan. Daarbij wel opmerkend dat je het vooral moest hebben van het verrassingseffect. Theoretisch is de witte opstelling twijfelachtig, maar in deze partij overbluf ik mijn tegenstander.

Tejo Hagen  Tejo Hagen (1648) - staging  Serka Milli (1702), 2018.7.15

Het SPA toernooi is een aanrader voor degenen die tijdens de zomerhitte liever de siësta-uren in een koele omgeving doorbrengen.

Op weg naar de speelzaal zie je de klimmers op de klimmuur, en bedenk je dat jouw route naar een hogere rating langs menselijke obstakels loopt.

En na de partij heerlijk genieten op het zonnige terras van café “De Oerknal”. Wat wil een schaker nog meer?

Reactie achterlaten