De man van het seizoen
Alje
door
Er stond voor Caissa 2 niets meer op het spel. Eigenlijk al heel lang niet meer; begin maart was al duidelijk dat C2 niet meer zou kunnen promoveren danwel degraderen. Dat betekent automatisch dat een ieder vrijuit kan spelen naar het hem belieft (nee, we hebben helaas geen dames in ons team). Soms pakt dat goed uit, soms wat minder.

Laten we maar beginnen met de negatieve kant van de zaak. Dan hebben we dat maar vast gehad, en het doet ook wel eer aan de chronologie van de wedstrijd. Zowel Abe als ondergetekende kwamen niet ongeschonden uit de opening.

We pakten allebei een aangeboden gambietpion. Dat was in beide gevallen een juiste beslissing, maar daarna ging het snel mis. Abe koos het verkeerde veld voor zijn aangevallen dame, en promt was er een loper verdwenen. Ik verzuimde snel te ontwikkelen, en dat buitte mijn tegenstander voorbeeldig uit. Nadat zo ongeveer al mijn stukken weer teruggedrongen werden naar hun uitgangsposities was het een kwestie van afwachten wanneer hij de dodelijke voortzetting zou vinden.
Gaandeweg werd wel duidelijk dat de overige partijen minder slecht zouden gaan aflopen. Goed, ook Anno moest het onderspit delven, maar dat was hem nauwelijks aan te rekenen. Zijn tegenstander, ex-Caissaan Niek Seelemeijer, speelde een prima partij waarin Anno ondanks verwoede pogingen zijn initiatief niet wist te stoppen: hij raakte in een eindspel verstrikt in een matnet.
Onze topscorer Alje speelde tegen de sterkste speler van onze tegenstanders. Het bleek een manouvreerpartij te worden waarin het evenwicht nooit echt verstoord is geweest. Remise was het logische resultaat. Alje heeft werkelijk een fantastisch seizoen gespeeld, en is met 8 uit 9 (TPR 2582) niet alleen topscorer van onze poule geworden, maar van de hele tweede klasse. Van harte gefeliciteerd Alje, met deze uitmuntende prestatie!
Inmiddels heb ik alle verliespunten van de match reeds vermeld. Voor de luie lezers onder u: dat waren er 3,5. Waaruit u terecht de conclusie kunt trekken dat we hebben gewonnen!
Er was ook weinig op de overwinningen af te dingen. Harmen wist de andere ex-Caissaan in het team van Laurierboom-Gambiet, Mark Kremer, met zwart in een good-old Scheveninger op het verkeerde been te zetten. Nadat Harmen Mark positioneel overspeeld had, opende hij de stelling met het thematische d6-d5. Dat bood Mark wel de gelegenheid om een alles-of niets aanval uit te voeren welke er niet ongevaarlijk uitzag. De zwarte stukken werkten allemaal echter zo mooi samen dat Harmen de verwikkelingen met vertrouwen tegemoet zag. Aan het einde van de stofwolken was het een kwestie van hout tellen. Een stuk minder was voor Mark voldoende reden om op te geven.
Ook Juan speelde een uitstekende partij in zijn kenmerkende stijl: rustige openen (Catalaans dit keer), en met vaste hand een voordeel vasthouden en uitbuiten. De manier waarop Juan de witveldige loper van zijn tegenstander in zijn kooi wist te houden moet een frustrerende ervaring zijn geweest voor de Gambieter. Uiteindelijk liet hij zich door Juan mat zetten.
Ook Enrico ging voortvarend te werk. Hij speelde met zwart een KoningsIndische achtige opstelling waarin zijn tegenstander zich uiterst behoedzaam opstelde. Over het algemeen heeft rasoptimist Enrico met een dergelijke houding weinig moeite. Ook nu waren zijn stukken voorwaarts gericht. Een mooi schijnoffer leverde een handvol pionnen op; nadat het geen eeuwig schaak bleek te zijn gaf zijn tegenstander op. Dat ‘s avonds in het hol van de leeuw (cafe de Laurierboom) bleek dat Enrico ergens de zetten niet helemaal in de juiste volgorde had uitgevoerd maar dat zijn opponent verzuimd had daarvan te profiteren gaf alleen maar meer voldoening.
Ik sluit af met de partij van Paul. Gewoon omdat hij ook het langste bezig is geweest. Paul bleek gistermiddag als enige in staat om zijn partij tot in het verre eindspel uit te melken. Eigenlijk begon de partij ook als eindspel: in no-time waren alle stukken geruild totdat beide spelers één paard overhadden. En een hoop pionnen (7 maar liefst), wat de spelvreugde wel wat groter maakte. In dit eindspel bleek Paul veel handiger te manouvreren: door steeds maar links en rechts te dreigen om vrijpionnen te creeeren raakte zijn opponent het spoor bijster. En nadat Paul de continue druk had omgezet in een volle pion was het pleit beslecht. Het moment dat deze pion de overkant had bereikt was ook het moment dat Paul het punt op zijn en ons conto kon bijschrijven.
Een mooi resultaat dus tegen een iets hoger gerate tegenstander. Uiteindelijk is Caissa 2 geeïndigd op een prima 3e plek. Min of meer volgens de ratingverwachting, maar al met al kunnen we terugkijken op een prima seizoen!
(Voor de complete uitslag verzoek ik u nog even te wachten. Deze is nog niet verwerkt op de KNSB-site. Zodra dat wel het geval is, zal ik deze opnemen in dit verslag).

  1. René Pijlman

    René Pijlman zei op :

    Wanneer verschijnt het artikel ‘My best games’ op de website, Alje?

  2. Hugo van Hengel

    Hugo van Hengel zei op :

    Alje, van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat!

Reactie achterlaten