Caissa 6 kampioen van de SGA
- deel 2 -
door
Met het kampioenschap al in de tas werd het 6e afgelopen vrijdag in het zonnetje gezet bij ENPS dat voor gebak had gezorgd. Hoewel Kasper als eerste in de aanval ging en Elwin voor het kleinste gebakje koos, was het Alje die zijn gebakje als eerste op had. Tot zover het wedstrijdverslag.

Dankzij de nieuwe opzet van de KNSB was het dit seizoen voor het eerst mogelijk om zowel in de onderbond als in de KNSB competitie te spelen. Dit trok zoveel nieuwe spelers aan dat de Hoofdklasse SGA uit maar liefst 12 teams bestond. Hieronder een paar compleet nieuwe teams (Caissa 6 en 7, VAS 5 en 6) en ook hadden een paar teams zich versterkt met sterke spelers (Hing Ting Lai en Tobias Kabos bij de Raadsheer en Tom Bottema en Aran Köhler bij ENPS).

Op papier was VAS 5 het sterkste team, maar al snel werd duidelijk dat aan de top iedereen van iedereen kon winnen. Dat wij kampioen zijn geworden kwam vooral doordat wij de onderlinge wedstrijd tegen VAS wonnen en een paar keer met 4½-3½ wonnen toen het nodig was, waar VAS onderweg nog een paar steekjes liet vallen.

De kampioenen zijn (in niet helemaal willekeurige volgorde):

Kasper Bleeker (2½ uit 6):

Kasper is voor iedereen een gevaarlijke tegenstander, maar soms is Kasper ook een gevaar voor zichzelf. Een paar keer ging het snel mis, maar Kasper stond er toen het team hem het meest nodig had. Bij De Raadsheer versloeg Kasper de sterke Stephan Geuljans in een mooie hakpartij.

Maarten Hoeneveld (4½ uit 6):

Maarten heeft zich dit seizoen ontwikkeld van een talentvolle jeugdspeler tot een echt goede schaker. Ondanks pittige tegenstand aan de hogere borden sleepte Maarten een paar keer het beslissende punt binnen aan het eind van de avond. Met een TPR van 2257 was Maarten één van de uitblinkers van het team.

Annemarie Volkers (3 uit 9):

Annemarie was dit seizoen weer eens een jaartje lekker fanatiek aan het schaken. Doordat ze er een tijdje min of meer tussenuit is geweest was het soms nog wat roestig en kreeg ze niet altijd loon naar werken. Ook kwam ze een paar keer op een laag bord de hoogste rating van de tegenpartij tegen. Qua enthousiasme is het fijn om Annemarie erbij te hebben en ook zonder Annemarie waren we geen kampioen geworden.

Elwin Osterwald (6 uit 8):

Elwin is dankzij de nieuwe competitieopzet weer terug bij Caissa en dat is fijn. Het lijkt er op dat Elwin minder is gaan hakken en regelmatig goede positionele partijen aflevert. Tegen de toppers (Tom Bottema en Tex de Wit) ging het mis, maar iedereen die maar een tikje minder goed was ging er kansloos van af.

Paul Schipper (4½ uit 9):

Paul speelde een degelijk seizoen. Paul is een echte teamspeler, vaak als eerste bereid om uit te vallen als het nodig is, maar moet dan uiteindelijk toch bijna altijd spelen. Zeven remises is misschien wel een beetje veel.

Alje Hovenga (8½ uit 11):

Alje speelde een mooi seizoen en is zelfs (samen met Tobias Kabos) topscoorder in de Hoofdklasse. De fraaie score van 8½ uit 11 zal waarschijnlijk door niemand worden overtroffen, volgend seizoen bestaat de Hoofdklasse uit 10 teams ipv 12. Alje beleefde ook in de KNSB een topjaar met twee kampioenschappen als beloning.

Abe Willemsma (6 uit 9):

Abe is met een tweede jeugd bezig. Door altijd wel een beetje met schaken bezig te zijn en jeugdtraining te geven zit Abe vol met creatieve ideetjes en profiteert daar van in opening, middenspel of eindspel.

Arno Bezemer (8 uit 10):

Zelf deed ik het ook niet onaardig. Als ik dit seizoen geen België of toernooien zou hebben gespeeld zou het een goed schaakjaar geweest zijn.

Robbert van het Kaar (6 uit 10):

Robbert heeft al decennia lang niet meer zoveel partijen gespeeld als afgelopen seizoen en kennelijk doet dit hem goed. Robbert gaat steeds meer de kant op van schaakbestuurder en toernooiorganisator maar ik hoop dat hij voorlopig nog even voor het schaken behouden blijft. Robbert speelde een paar vlotte aanvalspartijen en vooral de overwinning met het Morra-gambiet tegen VAS 5 was erg belangrijk.

Invallers:

Met name Ron Hoffman (3 uit 3) mag niet ongenoemd blijven. Verder hebben Hans Ree (0 uit 1), Jasel Lopez (beslissend halfje tegen Hing Ting Lai), Rob Witt (1½ uit 2), Michael Wunnink (1 uit 1), Evert-Jan Straat (0 uit 1) en Jean-Louis Prevot (1 uit 1) in meer of mindere bijgedragen aan het kampioenschap.

Als er één opening is waaraan we het kampioenschap te danken hebben dan is dit wel het Morra-gambiet. Behalve Robbert won ook Maarten met een Morra tegen VAS. Als beloning voor een goed seizoen had Robbert een verjaardagskadootje voor Maarten meegenomen. Zie de kampioensfoto hieronder. Kasper was op het moment van de foto al naar huis, daarom een extra foto van Kasper.

Het kampioensteam in de hoofdklasse SGA. Achterste rij (v.l.n.r.) Alje, Robbert, Elwin, Abe en de Heilige Maagd. Voorste rij Maarten (met kado), Paul, Annemarie en Arno.

 

En Kasper.
 1. Wim Suyderhoud

  Wim Suyderhoud zei op :

  Aardig van ENPS. Compenseert wat mij betreft geheel de puinhoop die zij achterlieten na de sga-cupfinale in de benedenzaal.

 2. Hugo van Hengel

  Hugo van Hengel zei op :

  Geweldig gespeeld mannen!
  En jij ook Annemarie. 🙂
  Groeten,
  Hugo

Reactie achterlaten