Caissa 5 debuteert in de KNSB-nieuwe stijl
Een lichtpuntje op een teleurstellende dag.
door
Het was een mooie zonnige dag, die eerste KNSB-zaterdag thuis met 5 wedstrijden in extern thuishonk "De Meevaart". 3 reguliere KNSB-teams, het 4e toegevoegd op speelsterkte en het 5e dat binnen de nieuwe opzet met 3 toegevoegde klassen zichzelf terug ziet in de 5e klasse. De KNSB is in een 2-jarige proef voor iedereen toegankelijk gemaakt, een mooi initiatief!

Qua resultaat was het een moeilijke dag voor Caissa. Het 1e verloor jammerlijk van Philidor Leiden, het 2e verloor van AAS, het 3e van HSG. Van de eerste 2 wedstrijden staan verslagen op de betreffende clubsites. Het 4e scoorde, zoals elders op onze site beschreven, slechts een patpuntje.

Het 5e kwam uit tegen Almere 4. Volgens de teamopstellingen vooraf kon dit team opkomen met bijv. Tjapko Struik (2285) en zelfs Gerie Opgenhaffen bleek getransfereerd. In werkelijkheid bleek het een jeugdteam te betreffen met volwassen kopman en konden voorgaande namen als een technische fout  worden weggestreept.

Wim Suyderhoud begon de voorbereiding als non-playing captain (we hebben 11 spelers voor 8 plaatsen), werd vervolgens wedstrijdleider om door technische oorzaken en mogelijkheden terug te keren als non-playing captain. Was er wellicht nog een fase als “just playing” (Di Cheng bleek overijverig naar Almere te zijn afgereisd en werd dus vervangen) met Tony als captain, dan werd dat toch snel rechtgezet, we hadden nu een playing captain!

Via de groepsapp werd enthousiast en betrokken de nieuwe KNSB-start ingeluid. Mannen! Heren! Jongens! Succes! Voorwaarts! Zet hem op! En inderdaad, jarenlang was dit een herenteam dat zich in de 1e klasse SGA prima staande hield. Maar nu we in de KNSB zijn beland en er hernieuwde ambitie valt te bespeuren is er gericht gezocht naar versterking en zijn we uitgekomen bij Jule Cordes, algemeen jeugdkampioen bij Caissa en daarmee ook bij de meisjes vermoed ik want Caissa heeft een meisje als jeugdkampioen! En ze deed haar positie eer aan! Met strakke hand spelend begon ze een koningsaanval met open lijnen om vervolgens over te switchen naar de andere vleugel en daar met 1 stuk de hele structuur van de tegenstander lam te leggen. Een gepeuzeld giftig pionnetje beantwoordde ze met schaak (loper tussen toren en koning in) en de tegenstander kon opgeven. Goed gedaan 1-0! Mijn tegenstander had na Meesterklasse C in de jeugd 3 jaar niet gespeeld en maakte het me niet ingewikkeld, een giftig pionnetje nemen kostte na een tussenschaakje een stuk, 2-0. Helmerik was nog roestig (zijn laatste partij speelde hij wellicht al een half jaar geleden) en trof een meervoudig Nederlands jeugdkampioene die hij met pionoffers en tactische middelen bestreed, hij overleefde het niet. Wim Suyderhoud en Jan van Banning wonnen, hier kan ik inhoudelijk verder weinig over melden. Wim Nijenhuis werd in een Hollandse opening ogenschijnlijk volledig onder de voet gelopen en Herre knokte voor remise, hetgeen hem uiteindelijk niet lukte. Helaas. Bleef over Tony voor het beslissende puntje. Zijn tegenstander kwam later op maar haalde zijn verloren tijd snel in. Tony meldde halverwege dat ie toch wel goed speelde, maar voordat we ons hierover zorgen konden gaan maken vond Tony het juiste plan en werd het kwaliteitsverschil uiteindelijk ook in de score uitgedrukt, 5-3, ook van deze wedstrijd is op de website van Almere een verslag te vinden.

Voor C5 in Klasse 5 dus een bemoedigend start op deze verder schrale Caissa-dag.

 

Herre Trujillo           1893                    Frans Hazenberg       1880                    0-1

Wim Nijenhuis         1889                    Jeroen v d Berg          1592                    0-1

Jan v Banning           1846                    Roger Labruyère        1689                   1-0

Wim Suyderhoud     1764                     Oscar Klaren              1528                   1-0

Helmerik Blokland  1769                     Manasvita Basa          1708                   0-1

Jule Cordes                1575                     Alexander Jansink        0                      1-0

Huib Vriens               1680                    Ischa Abraham               0                     1-0

Tony Lith                    1630                    Daniel Knol                 1488                   1-0

 

 

 

 

 

Reactie achterlaten