1. Peter van der Vlis

  Peter van der Vlis zei op :

  Lastig hoor Dennis. Hoe kan je promoveren zonder Pf7+ en zonder dat de loper d8 gaat dekken? Ik keek naar ‘forcing moves’ waardoor de pion promoveert met schaak. Maar Pf6+ biedt weinig soelaas en Lc2+ al helemaal niet.
  Ben ik op de goede weg? Nog een hintje wellicht?

 2. Dennis Breuker

  Hints:

  (1) er is eerst een serie van drie FCM (Forcing Chess Moves) om de zwarte koning op een slechte plek te krijgen. Dus wat dat betreft ben je op de goede weg!
  (2) Daarna haal je dame als afleiding, want in de tussentijd dat je haar verliest activeer je je koning.
  (3) En dan ga je zwart mat zetten.

  Duidelijk? 😉

 3. René Pijlman

  René Pijlman zei op :

  Met die hints kom ik op een variant als 1 Pf6+ Kg6 2 Lc2+ Kg7 3 d8D Pf7+ 4 Ke7 Pxd8 5 Ph5+ maar dan krijg ik de zwarte koning niet mat op h8, bij gebrek aan een schaakgevend stuk 🤔

 4. Dennis Breuker

  Het begint erop te lijken, René, maar jij begint met een serie van 2 FCM en promoveert dan. Maar je moet 3 FCM doen!

 5. Peter van der Vlis

  Peter van der Vlis zei op :

  Ooit heb ik gelezen dat je voor de oplossing van zo’n puzzel eerst het mat moet construeren. Dat kan hier op twee manieren: de zwarte koning op h8, de witte op f8, de witte loper op c2 met de matzet door het paard op f7. Maar dat is vanwege het zwarte paard op g5 een probleem. Alternatief is: de zwarte koning op g6, de witte op een veld grenzend aan f7, het witte paard op h5 gedekt door de vooruitgeschoven pion op g4, en de loper die mat zet op c2. De vraag is welke zetvolgorde min of meer dwingend tot die stelling leidt. En die zie ik na lang turen en schuiven nog steeds niet…

 6. Peter van der Vlis

  Peter van der Vlis zei op :

  Aha, is de matstelling dan zwarte koning op h5, witte op f5, met de matzet door de loper op d1? Dan denk ik dat ik ‘m heb.

 7. Dennis Breuker

  Je hebt het idee helemaal door. Of het helemaal klopt weet ik niet. De langste variant is mat op zet 15…

Reactie achterlaten