Probleem van de week
door

Wit geeft mat in twee (S. Loyd, Detroit Free Press, 1877)

probleem012

Een eenvoudige probleemstelling deze week van grootmeester Loyd. Afgezien van de Arabische Mansuben (zie een vorige aflevering), kan men stellen dat omstreekst 1850 het schaakprobleem een eigen plaats kreeg naast de normale schaakpartij. Bij die beginperiode hoort eigenlijk maar een naam: Samuel Loyd (1841-1911). Deze man was befaamd om zijn fantasie en humor. Hij hied zich met allerlei puzzels bezig en was zijn tijd ver vooruit. Op zijn 14de componeerde hij zijn eerste schaakprobleem.

 Oplossing:

1. Da1(dreigt Kf7),Lg8(Kg8); 2. Kxg6(Da8)

De matstellingen na aftrekschaak met 2. Kf7 en 2. Kxg6 vormen een ‘echo’. Dit thema komt in veel schaakproblemen voor.

Op wat latere leeftijd hield Loyd zich o.a. bezig met mathematische problemen, cartoons tekenen, hout graveren en goocheltrucs… een ware autodidact. Een bekende schaakpuzzel van hem is de volgende: “Place the Queen on a chessboard and pass her over the entire sixty-four squares and back again to the point of beginning in fourteen moves.”

Als schaker was hij zeker verdienstelijk, maar onpragmatisch, want hij toverde liever gecompliceerde stellingen op het bord dan effectief voor de winst te gaan. Toch deed hij soms mee met grote toernooien. Al eindigde hij vaak onderin, zijn fantasievolle partijen kon iedereen bekoren. Ik kan me zo voorstellen dat de topspelers zijn wilde partijen met een vertederd lachje hebben gevolgd. Wie zou er in onze club op hem lijken?

Loyd

 Voor wie niet genoeg kan krijgen van Samuel, hier nog een paar van zijn schaakpuzzels:

A) If both players make the same moves, how can White mate in four moves?

B) If both players make the same moves (when possible), how can White force Black to mate White in eight moves?

C) How can discovered checkmate happen in four moves?

D) Find how a stalemate could happen in ten moves.

E) Find a game where perpetual check can be forced from the third move.

Reactie achterlaten