Probleem van de week
door

Wit geeft mat in twee (W. Smith en H. Bettmann, V. Sydney Telegraph, 1901)

probleem011

Na de vele 'miniaturen' (7 of minder stukken) van afgelopen weken, ditmaal een mat in twee met 12 stukken. Een probleem met 8 tot 12 stukken heet een 'Meredith'. We zien dat de stelling voor een clubschaker vrij onnatuurlijk aandoet, d.w.z. niet lijkt te zijn voortgekomen uit een normale partij. Voor een echte problemist is dat echter geen probleem! Voor jou ook niet? Aan het werk dan maar, met als thema ditmaal: de 'Pickabish'!

In problemistenland noemt men miniaturen en Meredith’s ‘economisch’, d.w.z. dat met weinig stukken toch thema’s als de Grimshaw, de Indier, de Herlin etc. fraai zijn uitgewerkt. Bij competities voor schaakproblemisten wordt een economische probleemstelling dus vaak hoger gewaardeerd!

In ons probleem van de week wordt tweemaal het thema ‘Pickabish’ toegepast. ‘Pickabish’ is een samenvoeging van pickaninny (zwarte pion) en bishop (loper). Uit de naamgeving blijkt al dat het thema iets met een pion en een loper te maken heeft. Men spreekt van een ‘Pickabish’ als loper en pion elkaar wederkerig in de weg staan (wederkerige interferentie) op eenzelfde veld. In onze puzzel van deze week zijn er twee ‘Pickabishes’: op c6 en e6.

Problemisten zijn er in de loop der jaren van overtuigd geraakt dat een dubbele Pickabish niet mogelijk is met minder dan 12 stukken. Alleen om die reden alleen al geniet de probleemstelling bij insiders grote waardering. Tegenwoordig zouden we aan zulke hobbyisten een hoog Nerd-gehalte toekennen, maar in 1901 had men daar geen boodschap aan, integendeel.

Oplossing:

1. Da8 (dreigt Dd5), c6; 2. Da4
                    Lc6; 2. Da7
                     e6; 2. e5
                    Le6; 2. Dh8

Reactie achterlaten